Ondertussen in: Frankrijk

ANS-Online kijkt in het weekend over ’s lands grenzen en brengt je buitenlands studentennieuws. Deze week: De nieuwe Franse president.

Dinsdag nam Francois Hollande de plaats in van Nicolas Sarkozy in het Élysée. In de stromende regen werd de nieuwe president van Frankrijk toegejuicht door een groot publiek, dat blij was dat er een einde kwam aan het liberale en Europagezinde beleid van Sarkozy. Ook de gezaghebbende hogeronderwijsorganisaties, docentenorganisatie SNESUP (Syndicat National de l'Enseignement Supérieur), onderzoekerssyndicaat SNCS (Syndicat National des Chercheurs Scientifiques) en studentenvakbond Confédération Etudiante, reageerden verheugd op de wisseling van de wacht.

In het heetst van de verkiezingsstrijd liet Hollande al weten geen spaander heel te zullen laten van het onderwijsbeleid van zijn voorganger. Door het doorgeslagen liberalisme van Sarkozy, die subsidie verleende aan universiteiten op basis van prestaties, is er een grote ongelijkheid ontstaan tussen instellingen. De nieuwe president zegt te streven naar coöperatie in plaats van concurrentie. In de praktijk zal het nieuwe beleid neerkomen op een hervorming van de Franse bachelorfase, beter studieadvies, ruimere studiefinanciering en meer studentenkamers.

Een ander belangrijk punt waar het met name de Confédération Etudiante om draait is het beleid rond niet-Europese studenten. Een jaar geleden gaf minister van Binnenlandse Zaken Claude Guéant een circulaire uit die het deze studenten lastig maakt om zich na hun studie in Frankrijk te vestigen. Niet alleen studenten en universiteitsbesturen keerden zich tegen deze Guéant-circulaire, ook vanuit het bedrijfsleven ontstond kritiek. Frankrijk zou voor getalenteerde niet-Europeanen minder aantrekkelijk worden.

De Confédération Etudiante heeft de nieuwe president al opgeroepen om binnen 30 dagen de circulaire, 'die de Franse universiteiten en hun internationale reputatie ondermijnen', te verwijderen. Hollande heeft beloofd aan deze eis te voldoen. Het is te hopen voor Franse en niet-Europese studenten dat deze president zijn verkiezingsbeloftes nakomt.