Ondertussen in: Duitsland

ANS-Online kijkt in het weekend over ’s lands grenzen en brengt je buitenlands studentennieuws. Deze week: Problemen met de BaMa-structuur in Duitsland.

Het is ruim twaalf jaar geleden dat het universitaire onderwijssysteem dat wij kennen, die van de bachelor-masterstructuur (BaMa), zijn intrede heeft gedaan. Met de ondertekening van de Bolognaverklaring in 1999 sloten 29 Europese landen een pact om onderwijs op een gelijk niveau te krijgen en internationalisering te bevorderen. In Nederland is er altijd veel discussie geweest over de BaMa-structuur, in oktober 2011 wijdde ANS er nog aandacht aan.

Ook bij onze oosterburen is er nu tumult ontstaan over de BaMa-structuur. Universiteiten zien het aantal studenten dat hun bachelor niet afmaakt stijgen met 10 procent in vier jaar. Lag het aantal studenten dat voortijdig stopt met zijn of haar bachelor in 2006 nog op 25 procent, in 2010 was dit gestegen naar 35 procent. Dit is opmerkelijk, want op de Duitse hogescholen, de zogenaamde Fachhochschulen, halveerde het aantal studenten dat wegliep zonder bachelordiploma in vier jaar tijd. Universiteiten wijden de stijging in het aantal voortijdig bachelorverlaters aan de BaMa-structuur, zo blijkt uit een rapport (.pdf), dat onlangs verscheen. Die is namelijk veel later ingevoerd doordat er door universiteiten hard over werd gediscussieerd. Op de Fachhochschulen was de implementatie veel makkelijker en sneller.

Bondskanselier Merkel en haar regering proberen een hulpende hand te bieden, maar kampen met meer problemen in het hoger onderwijs. Er is de laatste jaren namelijk een gigantische toename in het aantal studerenden, waardoor een plek vinden aan een universiteit voor scholieren steeds lastiger wordt. Tot 2015 investeren ze daarom ruim vijf miljard in hoger onderwijs.