Ondertussen in het Verenigd Koninkrijk

ANS-Online kijkt in het weekend over ’s lands grenzen en brengt je buitenlands studentennieuws. Deze week: protesten in het Verenigd Koninkrijk

In het Verenigd Koninkrijk dreigen honderden buitenlandse studenten de universiteiten te moeten verlaten. De subsidie voor buitenlandse studenten aan universiteiten wordt namelijk ingetrokken.

Vorige week heeft the Home Office, het Ministerie voor binnenlandse zaken, een beslissing genomen waarbij ze de London Metropolitan University (LMU) duperen door buitenlandse studenten niet langer een subsidie toe te kennen. Het besluit van the Home Office berust op een verslag van de UK Border Agency (UKBA), waarin staat dat de immigratie van de studenten ernstige storingen teweeg zou brengen. Tegen de beslissing zijn honderden studenten, docenten en medewerkers in protest gekomen. Uitgerust met spandoeken, megafonen en koffers waren zij en masse te vinden in Downing Street, waar the Home Office gevestigd is.

De getroffen buitenlandse studenten moeten hun studie aan een andere universiteit vervolgen of zullen worden geconfronteerd met uitzetting naar land van herkomst zonder een behaald diploma. Protesterende buitenlandse studenten zeiden dat ze weigeren te worden behandeld als criminelen en illegale immigranten.

Het besluit kan tijdelijk omgekeerd worden als de LMU juridische stappen onderneemt. Gehoopt wordt op een rechterlijke toetsing van het besluit. Indien de hoge rechter de universiteit toestaat om de zaak aanhangig te maken, zou LMU door zelf te financieren waarschijnlijk in staat zijn om de buitenlandse studenten binnen te houden voor de tijd dat de zaak bij de rechter ligt.