Ondertussen in: het Verenigd Koninkrijk

ANS-Online kijkt in het weekend over ’s lands grenzen en brengt je buitenlands studentennieuws. Deze week: valse bommeldingen op Britse universiteiten.

Britse universiteiten worden er zo langzamerhand gek van. Al wekenlang krijgen ze via verschillende wegen bommeldingen binnen, die allen niet op waarheid berust blijken te zijn.

Zo'n drie weken geleden begonnen de meldingen, die soms via de telefoon, maar voornamelijk via anonieme e-mails worden verspreid. Universiteiten namelijk de meldingen keer op keer serieus, waardoor complete gebouwen moesten worden ontruimd. De constante stroom van evacuaties en meldingen op universiteiten maken het er niet makkelijker op: 'We hebben ongeveer een dozijn meldingen binnengekregen sinds de eerste op 23 april. Ze waren allen vals, maar moesten toch serieus worden genomen. De eerste melding was specifiek gericht op twee kamercomplexen, maar de meesten waren algemeen', zegt David Alder, woordvoerder van de Universiteit van Bristol, tegenover de Britse krant The Guardian. Sinds drie weken krijgt ook de beroemde Universiteit van Cambridge bommeldingen, die steeds gericht zijn op een specifiek op een gebouw.

Scotland Yard heeft inmiddels een landelijk onderzoek ingesteld naar universiteitsmeldingen. Ze ziet een duidelijk verband tussen de zaken, maar tast nog in het duister naar de precieze motieven achter de meldingen.