Ondertussen in: China

Voor veel Chinese jongeren is het een droom om in het Westen te studeren. Helaas verandert zo'n avontuur buiten de landsgrenzen maar al te vaak in een regelrechte nachtmerrie. Studenten betalen grof geld voor een buitenlandse opleiding, maar vaak blijkt deze helemaal niet geaccrediteerd te zijn, of is het diploma waardeloos. De Chinese overheid wil dit soort praktijken nu een halt toeroepen door strengere regels op te leggen aan internationale recruitmentbureaus.

Het werven van Chinese studenten is de laatste jaren een lucratieve business geworden. In 2011 studeerden volgens officiële cijfers 339.700 Chinezen aan een buitenlandse onderwijsinstelling, tegenover 118.500 in 2005; dat is een stijging van bijna 20%. Dit jaar verwacht men uit te komen op een aantal van 400.000. Deze groep valt regelmatig in handen van obscure wervingsbureaus die studenten op slinkse wijze oplichten. De overheid heeft hier te weinig grip op en wil daarom nu provinciale onderwijsautoriteiten de macht geven om dit soort bedrijven te keuren. Daarnaast moeten geregistreerde bureaus een noodfonds oprichten waarop studenten een beroep kunnen doen in het geval zaken misgaan. De nieuwe maatregelen zijn onderdeel van een reeks veranderingen, die ervoor moeten zorgen dat internationale wervingsbureaus zich aan dezelfde regels houden als alle buitenlandse bedrijven die op het Chinese vasteland actief zijn.

De overheid wil daarnaast mazen in de wet dichten rondom het opstarten uitwisselingsprogramma’s met Chinese universiteiten. Diplomafabriek Dickinson State University uit de VS had gretig gebruik gemaakt van deze programma's door met 19 Chinese universiteiten een uitwisselingsovereenkomst te sluiten. Studenten konden zo onder minder strikte voorwaarden diploma’s behalen aan de Amerikaanse universiteit waar 95% van de studenten Chinees was.