Ondertussen in: Brussel

Afgelopen week werd er op de Europese top in Brussel overlegd over een nieuwe EU-begroting voor de jaren 2014 tot en met 2020. Hierbij wordt het totale budget van de Europese Unie vastgesteld, evenals de verdeling van dit budget over de verschillende posten, waaronder ook de portefeuille van Onderzoek, innovatie en wetenschap. Met een nieuwe begroting wordt ook duidelijk wat  er met de Erasmus-beurs gaat gebeuren.

Helaas is er geen overeenstemming bereikt tussen de regeringsleiders. De Europese Commissie kwam met een voorstel voor een begroting van ruim 1000 miljard euro. Dit betekent een uitbreiding van het budget ten opzichte van vorige jaren. Met name Groot-Brittannië, Nederland en Finland zijn hier fel op tegen. Zij vinden het onacceptabel om meer te investeren in de Europese Unie terwijl er volgens de regels opgelegd door diezelfde Unie moet worden bezuinigd op de nationale begrotingen.

De Franse president Francois Hollande verklaarde dat Frankrijk het opneemt voor de netto-ontvangers, de armere landen van de Europese Unie. Deze landen zijn gebaat bij een vergroting van het Europese budget. Ook hecht hij veel belang aan de subsidiëring van de landbouwsector. Nederland wil juist een moderne en sobere EU-begroting met veel aandacht voor onderzoek en innovatie.

Op de top bestond de dreiging dat Groot-Brittannië zou opstappen uit de Europese Unie. De standpunten van de conservatieve Britse premier David Cameron zouden te ver af liggen van de posities van de regeringsleiders van de twee andere cruciale landen Duitsland en Frankrijk. Door de ver uiteenlopende posities is er tot nu toe geen akkoord bereikt. Begin 2013 starten er nieuwe onderhandelingen.