Ondertussen in: Taiwan

ANS-Online kijkt in het weekend over ’s lands grenzen en brengt je buitenlands studentennieuws. Deze week: internationale Aziatische studenten kiezen voor Taiwan.

'Vroeger gingen wij naar het buitenland om hoger onderwijs enkel te ontvangen, nu moeten we naar het buitenland om hoger onderwijs aan te bieden.' Volgens Teresa Ju hebben Taiwanese hoger opgeleiden de verplichting de landen op het zuidoost-Aziatische vasteland uit het intellectuele slop te krijgen. Twintig jaar geleden trokken Taiwanese jongeren massaal naar Europa en de Verenigde Staten om te studeren, nu moeten zij hun kennis gebruiken om ontwikkelingslanden te helpen, aldus de directrice van een Taiwanees educatiecentrum in centraal Vietnam.

Op dit moment studeren zo'n 48.000 internationale studenten in Taiwan, een verdubbeling ten opzichte van 2007 en het viervoudige van 2005. Tegen 2020 hoopt de Taiwanese regering minstens 130.000 internationale studenten van onderwijs te voorzien. Het leeuwendeel van deze kennismigranten is Vietnamees, maar ook Indonesiërs, Mongolen en Maleisiërs worden aangetrokken door het Taiwanese studieklimaat.

De in januari herkozen president Ma Ying-jeou heeft zelfs beloofd het aantal toegestane Chinese studenten te verhogen. Tot nu toe staan strenge restricties op dit aantal: maximaal 2000 Chinezen mogen in Taiwan studeren, uit angst voor baantje-pik. Ook vanuit China gelden restricties op studeren in Taiwan. De relatie tussen beide landen is nog altijd erg slecht. Het gros van de internationale gemeenschap erkent de regering in Taipei niet en met de 23 landen die Taiwan, officieel nog altijd de 'Republiek China', wel erkennen wenst China geen officiële relaties aan te gaan.

De internationalisering is een onderdeel van een breed intensiveringsprogramma van de Taiwanese overheid. Sinds 2006 wordt er flink geïnvesteerd in onderwijs, met vorig jaar nog een injectie van 50 miljard Taiwanese dollars (omgerekend 1,7 miljard dollar). Negen Taiwanese universiteiten staan nu in de top-500 van de jaarlijkse Shanghai-ranking, in 2005 waren dat er slechts vijf. Het paradepaardje, de National Taiwan University, nadert de top-100. In 2020 hoopt de regering ten minste één universiteit in de top-50 te loodsen.

Niet alleen de relatief hoge kwaliteit lokt internationale studenten naar Taiwan. De cultuur en levenswijze op het eiland is vergelijkbaar met die in zuidoost-Azië, waardoor studenten uit Vietnam, Korea of Maleisië zich snel aanpassen. Daarnaast zijn de collegegelden laag en zijn levensmiddelen en onderdak betaalbaar.

Zijn dat alle voordelen? 'De meeste docenten studeerden in de Verenigde Staten, Japan of Europa', vertelt Nomingerel Davaadorj, een Mongoolse student in Taipei. 'Zij hebben dezelfde moeilijkheden als wij ervaren en begrijpen wat wij nodig hebben.'