Ondertussen in de Verenigde Staten

ANS-Online kijkt in het weekend over ’s lands grenzen en brengt je buitenlands studentennieuws. Deze week: Alsmaar stijgende studieschulden.

Studieschulden in de Verenigde Staten, ze zijn het afgelopen jaar de pan uitgerezen. Deze week bereikte de nieuwe studentenschuld een dieptepunt, de schulden van Amerikaanse (oud-)studenten zijn op dit moment meer dan 1 biljoen. Een immens bedrag, maar het is wellicht nog zorgelijker dat een stijgend aantal alumni de schuld niet terug kan betalen. Zo'n 11 procent van de alumni heeft zijn of haar schuld op dit moment nog niet afbetaald, terwijl dat wel moest. Een fikse stijging ten opzichte van 2003, toen dat nog zes procent was.

De crisis laat dus nog steeds haar sporen na, zo zien we. Doet men er daar dan niets aan? Jawel, de Amerikaanse overheid is al lang aan het kijken wat er moet gebeuren om ervoor te zorgen dat het aantal en de hoogte van de studieschulden daalt. Eerder deed president Obama middels een videoboodschap al een oproep. Hij wil dat de rente op studieleningen niet stijgt, hoewel het in de verwachting ligt dat het rentepercentage op de zogenaamde Stafford loans per 1 juli verdubbelt naar 6,8 procent. Ter vergelijking: bij DUO variëert de lening al jaren tussen de 0,6 en 4 procent.

Het Amerikaanse congres sprak deze week over de maatregelen en er is nog steeds grote verdeeldheid. De Republikeinen willen niet dat de overheid zich veel bemoeit met de rente op leningen, die moet zoveel mogelijk vrij komen te liggen en kan dus best stijgen. Democraten vertellen juist het andere verhaal, een aantal congresleden zou zelfs het rentepercentage willen bevriezen op 4 procent en wil bovendien een terugbetalingsregeling op basis van de hoogte van het inkomen. Of dat er ook gaat komen is de grote vraag, hoewel haast is geboden. Voor 1 juli moeten eventuele nieuwe plannen zijn doorgevoerd, anders wordt het rentepercentage verdubbeld.