Studenten zonder rechten (1)

Het beleid ten aanzien van studievoortgang op de Rechtenfaculteit gaat drastisch veranderen als gevolg van mogelijke kabinetsplannen. Dit vernamen wij afgelopen weekend uit betrouwbare bronnen binnen de faculteit. Studentleden van de opleidingscommissie bevestigden de geruchten en konden ons meer vertellen over de reeds vastgelegde beleidsplannen.

De B-in-6 regeling gaat in de praktijk veranderen in een B-in-4 regeling. De bestuursnotitie getiteld Verbetering Studiesucces stelt dat tentamens van bachelorstudenten na vier jaar niet meer gelden als je een bachelordiploma wil aanvragen. Dat wil zeggen, voor de faculteit in Nijmegen. Het staat studenten wel vrij om naar andere steden te migreren met behoud van resultaten, mits de ontvangende universiteit deze studenten vrijstelling verleent voor behaalde tentamens in Nijmegen. Voor masterstudenten geldt eenzelfde stramien, met als enig verschil dat zij twee jaar krijgen voordat de ‘vrijstellende werking’ van hun vakken vervalt. Hierop zijn uitzonderingen beloofd maar niet uitgewerkt. De bacheloropleidingen Recht & Management en Recht & Economie, die vier jaar duren, vallen wellicht niet onder de uitzonderingen. Dat zou betekenen dat deze studenten nominaal moeten studeren om een bachelordiploma aan de RU te bemachtigen. Voor huidige studenten zal een overgangsregeling worden getroffen, al geldt ook voor deze dat ze slechts zijn toegezegd en niet uitgewerkt.

De studentleden van de opleidingscommissie geven aan bij monde van voorzitter Lotna Kleczewski zeer ontevreden te zijn met de genomen maatregelen. ‘Het zijn alleen negatieve prikkels. We hebben nu al het bsa, de langstudeerboete en dan komt dit er ook nog bij.’ De studentleden hebben een Facebookpagina opgericht waar studenten hun mening kunnen laten horen.

Medio deze week een reactie van decaan van de rechtenfaculteit Paul Bovend'Eert.