Gaat de gesubsidieerde baan eraan? (2)

De gemeente Nijmegen gaat stoppen met gesubsidieerde banen. Op de campus werken elf mensen via zo'n constructie. Wat betekent het voor hen en de RU?

Op 10 november 2010 zag de gemeente Nijmegen zich genoodzaakt te stoppen met gesubsidieerde arbeidsplaatsen. Jan ter Laak, documentalist bij het CICAM, is een van de medewerkers die waarschijnlijk slachtoffer gaat worden van deze bezuinigingsmaatregel. Hij vindt dat de universiteit een bepaalde verantwoordelijkheid heeft om deze medewerkers uit de brand te helpen. De RU lijkt vooralsnog niet van plan in de bres te springen voor de medewerkers die hun baan dreigen te verliezen. Inmiddels heeft het College van Bestuur (CvB) aangekondigd dat ook de fietsenmaker onder het Erasmusgebouw zal verdwijnen.

De geruchten dat de fietsenkelder gaat sluiten doen al enige tijd de ronde. In een brief aan de Gezamenlijke Vergadering (GV) laat het CvB weten dat de fietsenmaker per 1 januari 2012 zal verdwijnen. De drie werknemers die in de kelder onder De Refter menig student redden door een band te plakken of een ketting als nieuw te laten lopen zijn via het UMC st. Radboud in dienst. Daar vallen ze onder de Instroom-Doorstroom-banen die via gemeentelijke subsidies worden gefinancierd. Het UMC wil de kosten voor het verdwijnen van de subsidie doorbelasten aan de RU. Het zou gaan om 90 duizend euro per jaar.

De ongemakjes voor studenten door het vertrek van de fietsenmaker zullen voorlopig worden opgevangen door Bike Totaal, momenteel gevestigd aan de Kapittelweg. Per 12 december zal de firma een vestiging aan het Geert Grooteplein openen. Het CvB zegt gesprekken te voeren met de nieuwe fietsenmaker om te kijken of er volgend jaar ook een afdeling onder het Erasmusgebouw kan worden geopend.

Henk de Jager, voorzitter van de Ondernemingsraad (OR), laat in reactie op de brief weten dat de OR en de Universitaire Studentenraad (USR) niet blij zijn met het besluit van het CvB. Zij vinden dat het CvB verantwoordelijkheid moet dragen voor de verdwijnende gesubsidieerde banen. Het onderwerp staat op de agenda voor de komende GV, die op maandag 31 oktober wordt gehouden. De OR en USR willen van het college weten hoe het precieze kostenplaatje in elkaar zit en hoe het staat met de mogelijke oplossingen voor de overige gesubsidieerde banen aan de RU.

De fietsenmakers zelf willen liever niet reageren.