Uit de Oude Doos: De Verenigingsquiz

Iedere twee weken rakelt ANS herinneringen op door een artikel uit de archieven te plukken. Deze week in de nostalgische rubriek: Bij welke vereniging voel jij je thuis?

De introductie, een tijd van een welkom voor de nieuwe eerstejaars. Natuurlijk is het ook dé tijd voor verenigingen om nieuwe leden te lokken. Loze beloftes worden gedaan om de zieltjes van weerloze mentorkindjes te winnen. Vaak wordt hierdoor niet direct duidelijk voor de nieuwelingen waar de vereniging nou precies om draait. Wat staat centraal? Is er een strenge ontgroening of niet? Dient er verplicht eenmaal per week geborreld te worden of niet? Of draait de vereniging vooral om de studie of sport?

Om de eerstejaars te helpen bij hun oriëntatie in het Nijmeegse studentenleven, besloot de redactie van het vorig jaar een 'verenigingsquiz' samen te stellen. Het beantwoorden van de vragen leidde ertoe dat de studenten een duidelijk beeld kregen waar de verenigingen voor staan. Natuurlijk is dit wel met een knipoog gedaan en worden de verenigingen sterk gestereotypeerd, maar de verenigingen zelf moeten de humor hiervan in kunnen zien.

Onderstaand artikel was te vinden in de ANS van de introductie in 2009.

Studenten aller soorten, verenigt u!

Eerstejaars in de introductie zijn te vergelijken met stukjes vlees in een vijver vol piranha’s. Elke vereniging zoekt nieuwe leden en ruikt bloed. Twijfel je nog over waar jij thuishoort? Maak de verenigingspersoonlijkheidstest en weet zeker dat jij de rest van je studententijd bij de juiste club spendeert.

Tekst: Redactie Illustratie: Joost Dekkers

Omschrijf jouw middelbare schooltijd. a. Ik blowde me suf tijdens picknicks op het schoolplein. Make love, not war! b. De tijd van mijn leven... Af en toe ga ik nog wel eens langs om mijn lievelingsleraar te spreken. c. Vet chill, de hele dag msn’en en iedere maandagochtend uitslapen. Dan had ik een blokuur gym. d. Ik zat in de leerlingenraad, bij de debatvereniging en bij de schoolkrant. Een vliegende start van mijn carrière. e. Wijven vingeren/gevingerd worden op hockeykamp. Daar waren tenminste geen paupers.

Wat eet je vanavond? a. Gepureerde kikkererwten met turks brood en linzensoep. Vlees is moord! b. Mama maakt vanavond mijn lievelingskostje: pannenkoeken. c. www.thuisbezorgd.nl d. Ik dineer met mijn bestuur in Belvédère. e. Er ligt nog een stukje pizza op de grond. Ik denk dat ik me daar maar eens aan te goed ga doen.

Jouw seksleven in één zin: a. Oké, soms eet ik wel vlees... b. Stil, anders worden mijn ouders wakker. c. Ik ben zelfvoorzienend, scheelt een hoop gezeik. d. Fake it till you make it. e. De helft van de tijd herinner ik het me niet.

Wat doe je op een doordeweekse avond? a. Soep eten in de Klinker en na de maatschappijkritische film Dungeons and Dragons spelen met Aboleth en Kry. b. Lekker scrabbelen met de hele familie. Hopelijk komt opa nog. c. Met mijn vrienden op de bank hangen met broodjes bapao uit het knuistje. Niet-bier-haals! d. 20.00 tot 22.00: ALV. 22.00 tot 0.00: netwerken met SIAM. 0.00 tot 01.00: Monsterboard afstruinen. e. Brassen op de soos.

Studeren, hoe pak je dat aan? a. Terwijl ik aan een boom zit geketend, mag ik graag een studieboek doorbladeren. Bomen hebben ook gevoel! b. Beneden aan de eettafel maak ik mijn huiswerk, lekker knus. c. Vanochtend zou ik om kwart voor 11 tentamen hebben. Wat denken ze wel niet, voor 12 uur kom ik mijn bed niet uit. d. Met zelfgemaakte espresso trek ik de nachten door. Time-management noem je dat. e. Academische ontwikkeling begint met een goed gesprek bij de koffieautomaat in de UB.

Jouw openingszin: a. Wil jij mijn proefdiertje bevrijden? b. Ben jij niet de neef van de vriend van mijn zus? c. http://www.hetestudenten.nl, ik heb geen opening nodig. d. Mijn CV is 3 meter 80 lang. Wil jij mij naar de top brengen? e. Neuken?

Beschrijf jouw ochtendritueel. a. Ik yoga bij zonsopkomst. Dan breng ik de dag Zen door. b. ‘Lieverd, opstaan. Het zonnetje is al op. Kom, uit de veren.’ c. Zzzzzz. d. 07.00: douchen. 07.10: fruitontbijt en Financieel Dagblad. 07.30: e-mails beantwoorden en LinkedIn-profiel updaten. e. Kut, gisternacht zag hij/zij er toch lekkerder uit. Hopelijk is er niets gebeurd.

Meestal A: de geitenwollen sok Met je idealistische en anti-fascistische principes bestrijd jij het onrecht in deze wrede wereld. Je bent niet vies van keiharde aksie en ketent jezelf gerust dagenlang vast aan een willekeurig te beschermen object. Bij de bomenknuffelaars van studentenvakbond AKKU of de zelfverklaarde ‘tofukauwende neo-hippies’ van alternatieve studentenvereniging Karpe Noktem zul je het prima naar je zin hebben. Zij delen je maatschappijkritische opvattingen en voorliefde voor het vervangen van c’s door een k.

Meestal B: de thuisblijver Verknocht als je bent aan het vertrouwde gezinsleven, kruip je na je treinreis terug uit Nijmegen lekker op de bank. De enige clubs waar jij je actief laat zien zijn de plaatselijke voetbalclub en de carnavalsvereniging. Dit jaar wil je de prijs voor de beste praalwagen van de optocht winnen. Daar gaat ook veel tijd in zitten! Uitgaan hoort op zaterdag en dat doe je het liefst met je vrienden van de middelbare school. Waarom zou je naar Nijmegen verhuizen? Zoals het klokje thuis tikt...

Meestal C: de lamlendeling Blijf vooral ingeschreven zolang de stufi strekt, maar weet dat je academische avontuur is gedoemd te falen. Je neemt plaats in de borrelnotencommissie van je studievereniging, maar hiermee houd je alleen de schijn op een actieve student te zijn. In werkelijkheid reikt je leefwereld niet verder dan je Hoogeveldtgang, waar je alleen uit de bank opstaat om in de wasbak te pissen. Eten doe je louter wanneer je huisgenoten voor je koken, en de enige keer dat je in de buitenlucht komt is als je naar Café Piecken strompelt om tijdens happy hour de maandelijkse toelage er doorheen te jassen.

Meestal D: de cv-neuker Op de peuterspeelzaal was jij commissaris zandbak. Sindsdien probeer jij jezelf bij zoveel mogelijk besturen en commissies binnen te likken. Een voorzittersfunctie hier, een studentenraad daar en in je vrije tijd netwerk je dat het een lieve lust is. Waarom zou je iets doen wat niet op op je cv kan? Solliciteer zo snel mogelijk bij streberclubjes als AIESEC of United Netherlands, dan kan er weer een regel op het cv bij.

Meestal E: de bal Brallen met je vrinden, goudgele rakkers naar binnen tikken en tijdens een dispuutsfeestje wat lekkers scoren behoren tot jouw dagelijkse beslommeringen. Thuisblijvers en geitenwollen-sokken-types vind je knorren, de luie student ben je de komende jaren en de cv-neuker ben je de jaren daarna. Door het leven in het dispuutshuis word je resistent tegen alle ziektes en ga je nog een mooi en lang leven tegemoet. Nu alleen nog kiezen tussen Carolus, Argus, Ovum en een onafhankelijke club.