Uit de Oude Doos: ANS enquêteert over ANS

Iedere twee weken rakelt ANS herinneringen op door een artikel uit de archieven te plukken. Deze week in de nostalgische rubriek: wat vindt de student van ANS?

ANS bestaat volgend jaar liefst een kwart eeuw. In die 25 jaar zijn natuurlijk vele artikelen, onderwerpen, schrijvers en illustratoren de revue gepasseerd. Er zijn reportages geschreven, problemen aan de kaak gesteld en het studentenleven is zo goed mogelijk geprobeerd in kaart te brengen, maar er zijn ook vele enquêtes afgenomen. Eén van de leukste om naar terug te kijken is de enquête die wij in 1993 hielden over wat de student precies van ANS vond.

Natuurlijk zijn ook wij ons bewust van ons linkse, recalcitrante imago, dat soms wellicht wel overdreven wordt en achterhaald is. Zelfs in 1993 vond het overgrote deel van de studenten een 'links' blad, zo blijkt uit het onderzoek. Ook wordt de student gevraagd hoe vaak en hoe lang hij ANS leest, wat hij mist in het studentenblad en welke rubriek er wel geschrapt zou mogen worden.

Wat overigens nog moet worden aangegeven, is dat ANS in 1993 nog in krantvorm werd gedrukt. Pas in 1998 werd er overgegaan op het voor ouderejaars welbekende 'pleepapier'. De nieuwe lay-out, die nu voor het derde jaar door een redactie gebruikt wordt, draagt wellicht in positieve zin iets bij aan ons imago. En anders gaan we toch wel door op de ingeslagen weg. Die is namelijk ondanks het 'linkse' imago succesvol gebleken.

Lees hieronder het volledige artikel uit de ANS van juni 1993.

ANS bij een broodje vis

'ANS is opdringerig, links en overbodig', 'ANS is prima, ga zo door'. De meningen van studenten over het Algemeen Nijmeegs Studentenblad zijn verdeeld. In deze laatste ANS-enquête, in de laatste ANS van deze jaargang leek het een juist tijdstip om eens te peilen wat studenten vinden van het blad.

Tekst: Rob Goossens en Patricia Veldhuis

Van de enquêteformulieren die in zeven verschillende kantines verspreid werden kregen we er 151 terug, waarvan er 72 door mannen en 79 door vrouwen waren ingevuld. De belangrijkste vraag bevond zich boven aan het formulier en luidde simpelweg: lees je ANS? Een zeer opmerkelijk resultaat van deze vraag is het verschil tussen mannelijke en vrouwelijke studenten. Terwijl 8% van de vrouwen aangeeft ANS 'nooit' te lezen, bedraagt dit percentage voor mannen maar liefst 21%. Bij alle overige gradaties ('zelden', 'af en toe', 'bijna altijd' en 'altijd') liggen die percentages veel dichter bij elkaar. Ook tussen de clusters zijn er nogal wat verschillen in de mate waarin ANS wordt gelezen. Het populairst is ANS bij het gamma-cluster waar 15% van de studenten het 'altijd' leest en 8% 'nooit', terwijl bij het Bèta en Alfa-cluster ongeveer 7% het 'altijd' leest en ruim 20% 'nooit'. Gemiddeld blijkt 14% van de studenten ANS nooit te lezen, 18% 'zelden', 29% 'af en toe', 27% 'bijna altijd' en 11% altijd. De meeste lezers brengen niet bepaald een groot deel van hun studententijd door met het lezen van ANS: 55% van de ondervraagden is tien minuten tot een half uur kwijt aan het lezen van een nummer. Voor de rest is dat wat meer of zelfs nog minder. Slechts 1,5% besteedt meer dan een uur aan het lezen van een ANS.

Links Doordat aan het begin van dit collegejaar in het beleidsplan van ANS de woorden 'kritisch progressief' en 'links' losgekoppeld zijn, heeft ANS officieel geen politieke kleur meer. Deze formele realiteit blijkt echter niet overeen te komen met het imago dat ANS heeft bij de ondervraagden. Opnieuw is er een aanzienlijk verschil tussen mannen en vrouwen waar te nemen. Van de vrouwen vindt 49% dat ANS links is, van de mannen is maar liefst 92% deze mening toegedaan. Ook tussen de clusters zijn er weer verschillen: 58% van de gamma's beschouwt ANS als een links blad terwijl bij de bèta's en alfa's dit percentage respectievelijk 80 en 88% bedraagt. Het blijkt dus dat de groepen die ANS het meest lezen het minst vaak van oordeel zijn dat het een links blad is. Ook lijkt het linkse imago een erfenis te zijn uit het verleden, aangezien eerste- en tweedejaars studenten ANS veel minder vaak (ongeveer de helft) als links betitelen dan studenten uit de jaren daarboven (ongeveer driekwart). Wat we verder wilden weten was of ANS voldoende aandacht besteedt aan de verschillende nieuwscategorieën: faculteiten, universiteit, landelijke onderwijspolitiek, studentenleed en -leven en cultuur. Hier waren de respondenten over het algemeen wel tevreden over. Een ruime meerderheid vond bij ieder van de onderwerpen dat ANS er 'genoeg' aandacht aan besteedt. Het minst ruim was die meerderheid bij de categorie 'studentenleed en -leven' waarvan slechts 6% vond dat ANS er te veel van in haar kolommen heeft en waarvan 31% meende dat er wel wat meer van in ANS kan. Voor dit relatief hoge percentage is vooral het bèta-cluster verantwoordelijk; maar liefst 42% stemde voor méér studentenleed en -leven in ANS. Studenten uit het alfa-cluster waren, niet geheel onverwacht, van mening dat er meer cultuur in ANS moet (44%). Studenten uit andere clusters waren het daar echter veelal niet mee eens (volgens 23% van de bèta's staat er juist tevéél cultuur in ANS), zodat het gemiddeld percentage dat meer cultuur wil niet boven de 25% uitkwam. Voor ANS zelf is natuurlijk de waardering voor de vaste rubrieken interessant. Door de waardering voor een rubriek te combineren met de frequentie waarmee zij gelezen wordt konden we een 'hitlijst' van favoriete rubrieken opstellen. De rubriek op de achterpagina, 'Deze maand niet in ANS', bleek het meest populair te zijn. De 'ANSjes', de kleine advertenties op de prikbordpagina, eindigden als tweede, gevolgd door de strip op de achterpagina's. 'L'art pour l'ANS', de rubriek waar culturele uitspattingen van lezers geplaatst worden is het minst populair zo blijkt uit de cijfers, die opnieuw zwaar beïnvloed werden door een felle aversie tegen L'art pour l'ANS bij het bèta-cluster. Wat vinden bèta's dan wel leuk, zo kun je je inmiddels afvragen. Het antwoord ligt voor je neus: de ANSquête met haar cijfertjes en statistieken spreekt bèta's het meest aan.

Voetbal De vraag 'welke onderwerpen mis je in ANS?' leverde nogal uiteenlopende antwoorden op. Het hoogst scoorden sport ('Iets over voetbal of informatie over een schaatsclub bijvoorbeeld') en een 'kookrubriek'. Op het verlanglijstje van Nijmeegse studenten staan verder: een probleemrubriek ('Een 'Vraag het aan ANS' rubriek of zo', tipte een eigentijdse Mona), roddels over docenten, leven en leed van studenten ('Stukjes over onderwerpen die écht in het studentenleven spelen, dé studentenmentaliteit!'), literatuur en uit-tips. Het lijstje van onderwerpen die de Nijmeegse studenten niet (meer) in ANS willen, is aanzienlijk korter. Genoemd werden L'art pour l'ANS en Society. Eén respondent wilde af van 'die gruwelijk kinderachtige thema's zoals hoe met minimale middelen snel zat te worden', terwijl een ander genoeg had van die 'zielige, niet representatieve sensatieverhalen'. Tenslotte de laatste, open vraag: ANS is... Waarop eenieder zijn gal dan wel liefde kon spuien. En gespuid werd er, van 'Kut' tot 'Wauw'. Van de 'kut'-kant kwam vooral kritiek als: ANS is oppervlakkig, saai, cliché, geldverspilling en te links: 'Jullie zijn op een vervelende, opdringerige manier links waarbij iedereen die jullie mening niet onderschrijft, per definitie niet deugt en tenminste reactionair is!'. 'ANS moet objectiever zijn en niet steeds woorden verdraaien, zodat alles in hun straatje pas', meende een andere student. Dit alles in tegenstelling tot de 'wauw-kant' van waaruit iemand juist schreef: 'Ik vind ANS niet links, ik vind ANS kritisch en progressief, maar dat is niet hetzelfde als links, kortom ga zo door!' De complimentjes vlogen ons om de oren en kleurden onze wangen: 'ANS is oké, ANS is nodig, ANS is een heel goed initiatief, ANS biedt nieuws en is onthullend!'. Maar het mooiste compliment kwam toch wel van een etende bèta: 'ANS is... lekker lezen bij een broodje vis!'