Uit de Oude Doos: illustreren op het randje

Iedere twee weken rakelt ANS herinneringen op door een artikel uit de archieven te plukken. Deze week in de nostalgische rubriek: buiten de lijntjes kleuren.

Gisteren waren wij blij verrast met de cartoon van Erik Molkenboer. Niet alleen vanwege de woordgrap die zoals gewoonlijk goed was, maar de illustrator zocht het randje op en daar houden wij van. Het veroorzaakte ondanks haar gevoelige onderwerp allemaal weinig ophef. Hoe anders was dat bij het cartoon van Patrice van der Linden in de ANS van november 2002?

De strip die werd getekend naar aanleiding van de afgelasting van de opnames van een pornofilm in Auschwitz maakte meer los dan de illustrator en de toenmalige redactie durfden te vrezen. Een docent notarieel recht die inmiddels een leerstoel in de ethiek vervult betichtte ANS van antisemitisme, jodenhaat en vond de plaatsing schandelijk en walgelijk. Hij hoopte dat 'de redactie zo spoedig mogelijk van de Nijmeegse universiteit wordt verwijderd. Een redactie die dergelijke strips plaatst is onwaardig om aan de universiteit te studeren: academici van niets, met een ongevormde, onvolgroeide geest.' Zijn handgeschreven en met volledige titel ondertekende brief bewaren wij nog steeds.

ANS hield er een genegeerd spreekverbod en een subsidiekorting van 10 procent aan over. Wij hopen voor Erik Molkenboer en onszelf dat dat ons ditmaal bespaard zal blijven.

Bekijk hieronder de strip uit de ANS van november 2002.