Uit de Oude Doos: De seksenquête

Iedere dag rakelt ANS in het kader van het jubileum herinneringen op door een artikel uit de archieven te plukken. Vandaag in de nostalgische rubriek: RU-studenten geënquêteerd over seks.

Seks en drugs behoren sinds jaar en dag bij de meest beschreven onderwerpen in ANS, en de artikelen hierover behoren ook tot de meest gelezen stukken. De seksenquête gehouden onder de Nijmeegse studentenpopulatie is dan ook een populair artikel geweest en regelmatig zijn de studenten aan de Radboud Universiteit ondervraagd over hun gedrag tussen de lakens. Ook eind 2007 trachtte de toenmalige redactie om te achterhalen 'hoe kinky de Nijmeegse student écht is.'

Uit de enquête blijkt dat de Radboudianen qua seksfrequentie maar nét het landelijke gemiddelde halen met een gemiddelde van tienmaal seks per maand. Eenmaal in bed blijkt men echter liever lui dan moe, aldus de resultaten van de enquête. 'De vrouwelijke Radboudstudent prefereert het relaxte missionarisstandje, waarbij ze enkel haar benen hoeft te spreiden en enthousiast mee kan kreunen op het ritme van de man. Ook de mannelijke student ziet in seks geen sport; hij geeft de voorkeur aan de vrouw bovenop.'

Benieuwd naar de overige resultaten van de enquête? Lees het volledige artikel hieronder.

Lees hieronder het artikel uit de ANS uit december 2007.

Alles is liefde seks

Van een vluggertje in een rijdende trein tot orale seks op het toilet van het Cultuur Café. Het scala aan seksuele escapades van de Nijmeegse student is breed, zo blijkt uit de Grote ANS-seksenquête.

Afgelopen maand circuleerde de vragenlijst met uiteenlopende vragen over de seksbeleving van studenten op de campus. Op de bèta-faculteit werd de enquête enthousiast ontvangen: hordes studenten schoolden samen rond de enquêteurs om vervolgens met rode oortjes hun bedgeheimen aan het papier toe te vertrouwen. Bij Tandheelkunde bleek men beduidend terughoudender. Veelvuldig werd de vragenlijst na een korte inspectie nors geretourneerd: ‘Dat gaat jullie geen ruk aan!’ Seks geeft sinds mensenheugenis stof tot praten. Menig student schept graag op over de spannende details van zijn of haar seksleven. Maar geven mensen ook hun voorkeur voor anuslikken of een hoerenbezoek toe? ANS probeerde te achterhalen hoe kinky de Nijmeegse student écht is.

Schildpaddenpopulatie
Studenten hebben een reputatie hoog te houden. Als je de boeken van Ronald Giphart en A.F.Th. van der Heijden mag geloven gaat de student neukend, drinkend, feestend en vooral niet-studerend door het leven. Wat seks betreft wijst deze enquête anders uit. De Radboudianen halen qua frequentie maar nét het landelijk gemiddelde en op het gebied van standjes blijken ze niet over een dirty mind te beschikken. De Nijmeegse student gaat gemiddeld tien keer per maand van bil. Volgens het Global Sex Survey, ieder jaar uitgevoerd door Durex, heeft de Nederlander gemiddeld elf keer seks per maand. Voor de vrijgezelle mannen in Nijmegen is er werk aan de winkel: 1 op de 5 vrouwen geeft aan elke maand droog te staan. Voor mannen is dit 1 op de 10. Eenmaal in bed beland, blijkt men liever lui dan moe. De vrouwelijke Radboudstudent prefereert het relaxte missionarisstandje, waarbij ze enkel haar benen hoeft te spreiden en enthousiast mee kan kreunen op het ritme van de man. Ook de mannelijke student ziet in seks geen sport; hij geeft de voorkeur aan de vrouw bovenop. Op enkele Kama Sutra standjes met poëtische namen als de Schildpad en de Vlinder na, lijkt de Nijmeegse student vrij fantasieloos wat seksposities betreft: variatie tussen alom bekende standjes is het motto.

Te land, ter zee en in de lucht
De twintigste verdieping van het Erasmusgebouw, het invalidentoilet, de UB, de kantine van het Huygensgebouw, de bossen achter de universiteit: geen enkele plek op de campus blijft onbenut door de copulerende student. Slechts 11 procent van de respondenten houdt het bij de horizontale mambo in de slaapkamer. Veelal wordt buitenshuis vertier gezocht. 61 Procent geeft aan het regelmatig in de buitenlucht te doen en 1 op de 10 respondenten noemt plekken als stranden, parken, bergtoppen, meertjes en vooral bossen als een uitgelezen mogelijkheid tot een spannende vrijpartij. Ook seks en water blijken een gouden combinatie: 75 procent van de Nijmeegse studenten heeft het wel eens onder de douche gedaan. Zwembaden en sauna’s zijn eveneens een veelgenoemde plaats voor seksueel genot; meer dan 25 respondenten kunnen niet van vriend of vriendin in sexy felgroene Speedo afblijven. Uit hygiënisch oogpunt is baantjes trekken in het Sanadome of het Goffertbad dus een slecht plan. Een 24-jarige student Geschiedenis illustreert: ‘We deden het middenin het zwembad met nietsvermoedende zwemmers om ons heen.’ Ook het openbaar vervoer blijkt populair; van seks op de achterbank van een taxi tot betrapt worden tijdens een vluggertje in een treincoupé. Vrouwen gedragen zich overigens beter in het OV dan mannen: slechts 11 procent van de vrouwen shockeert de medereiziger met haar seksuele escapades, tegenover 23 procent van de mannen. Enkele respondenten willen doen geloven dat seks écht overal kan. Zo vertelde een vrouwelijke bètastudent (18) de liefde te hebben bedreven tegen een Jezusbeeld. Minstens even onwaarschijnlijk is de door een 21-jarige studente Bedrijfswetenschappen genoemde vrijpartij op vrijdagmiddag in de Heyendaalshuttle.

Harde cijfers
Gemiddeld kan de Nijmeegse student een lijstje van vijf verschillende sekspartners opdissen. Zes meisjesnamen sieren het rijtje veroveringen van de mannelijke student tegenover vier jongensnamen op die van de vrouw. Studenten die wensen hun seksuele ervaringen uit te bouwen, kan worden aangeraden lid te worden van een studentenvereniging. Zowel mannen als vrouwen lijken daar gemakkelijker te scoren: zeven sekspartners voor de man en vijf voor de vrouw. Bovendien heeft slechts 2 procent van de verenigingsleden nooit seks gehad, tegenover bijna 7 procent bij niet-leden. De biseksuele studenten blijken de beste versierders, zij hebben gemiddeld veertien verschillende sekspartners gehad.

Gebeurt al dit seksuele verkeer ook veilig? 60 procent van de Nijmeegse studenten doet het altijd met condoom. Eenvijfde liet eenmalig het rubbertje achterwege en nog eens eenvijfde neemt het regelmatig niet zo nauw met bescherming tegen soa’s. Homo’s, lesbiennes en biseksuelen trekken zich het meeste aan van de SIRE-reclame’s; allemaal zij zeggen het altijd veilig te doen. De soa-colleges die eerstejaars Geneeskunde volgen hebben hun vruchten afgeworpen; op het Universitair Medisch Centrum (UMC) wordt van alle faculteiten het minst zonder condoom gevreeën. Opvallend is dat bij Managementwetenschappen, waar men relatief het meest seks heeft van alle faculteiten, bescherming het frequentst wordt vergeten.

Doe-het-zelf Een niet te onderschatten vorm van seks is zelfbevrediging. Slechts 16 procent van de studenten slaat nooit de hand aan zichzelf. Op de bètafaculteit, waar de meeste maagden studeren, ligt de masturbatiegraad veruit het hoogst. Vrouwen weten beduidend minder vaak de weg naar hun eigen geslachtsdeel te vinden dan mannen. Ook veelplegers, die het dagelijks of meerdere keren per dag doen, zijn voornamelijk mannen. Opvallend is het positieve verband tussen een hoge masturbatiefrequentie en het doen aan anale seks en rimmen, het likken van de anus. De meeste respondenten masturberen old-school met hun handen. Een goede tweede bij de mannen is visuele stimulatie in de vorm van porno. Bij de vrouwen zijn de douchekop en de dildo of vibrator populair. Een 23-jarige studente Psychologie vertelt enthousiast: ‘De Pocket Rocket van Christine le Duc is echt een aanrader!’ Een veel genoemd hulpmiddel bij beide geslachten is fantasie: ‘Ik gebruik de binnenkant van mijn ogen.’

Kuis of kinky
De ultieme fantasie van veel mannen is meerdere vrouwen in hun hoogslaper ontvangen. Dit is echter niet voor iedereen weggelegd. Een trio, kwartet of een heuse gangbang staat niet op het ervaringenlijstje van veel studenten. Slechts 6 procent geeft aan ooit seks met meerdere participanten te hebben gehad. Er is wel potentieel voor de toekomst: 45 procent van de respondenten zou best eens meer dan één paar handen op zijn lichaam willen voelen. Meer dan de helft van de mannen ziet deze seksvorm wel zitten tegenover slechts een kwart van de vrouwen. Eén op de vijf studenten schuwt een scharrel van hetzelfde geslacht niet. Vrouwen zijn hier makkelijker in dan mannen. Een studente Pedagogiek (23) bekent: ‘Ik tong regelmatig met vriendinnen. Dat is voor mij gewoon plezierig en niet seksueel van aard.’ In Nijmegen viert kinky seks geen hoogtij. Slechts weinig respondenten blijken ervaring te hebben met extreme seksvormen. Een uitzondering daarop is anale seks. Bleek uit de ANS-seksenquête van 2003 nog dat maar 1 op de 100 studenten hieraan deed, uit deze vragenlijst blijkt dat 30 procent van de Radboudstudenten wel eens anale seks heeft bedreven. Blijkbaar is er een taboe doorbroken. Behalve dan op het UMC, waar het percentage anale seksers beduidend lager ligt. Wurgseks en het likken van andermans anus zijn echte no-go’s voor studenten evenals dierenseks, al zegt een 24-jarige student Rechten anaal te zijn genomen door een herdershond.

Met dank aan: Yolanda de Haan, Timo Pisart en Juliet van de Voort