Uit de Oude Doos: Voedselhulp van VOKO

Iedere twee weken rakelt ANS herinneringen op door een artikel uit de archieven te plukken. Deze week in de nostalgische rubriek: bio-eters verenigd in de VOKO

Gistermiddag werd met de zogenaamde Groene Markt de Groene Week, een samenwerking van Cultuur op de Campus en Het Universitair Milieu Platform, officieel geopend. In de aanloop naar Earth Day aanstaande vrijdag 22 april organiseren zij een week lang groene activiteiten op de campus om ‘stil te staan bij de aarde’. Het plein voor Cultuurcafé en de Refter werd voor de gelegenheid omgetoverd tot Groene Markt vol bezienswaardigheden als een tafel vol tweedehands boeken en de opblaasdolfijnen van het Wereld Natuur Fonds. Speciaal voor de gelegenheid deze week in de nostalgische rubriek aandacht voor de Voedsel-Koöperatie Nijmegen. Al sinds 1981 wereldverbeterend met haar biologische voedselaanbod voor kleine prijsjes. Een prima initiatief voor de arme Nijmeegse student met grootse plannen voor de aarde.

Lees hieronder het artikel uit de ANS van maart 1994

Voedselhulp. Aktieve bio-eters samen voor een gezonde wereld

Spaghetti of rijst met prut, pizza of een frietje… De meeste studenten zijn niet zo bewust bezig met wat ze eten. Als het maar vult en niet te duur is; dat lijken de enige criteria. Dat je ook op een hele andere manier met voeding om kunt gaan bewijst het bestaan van de Nijmeegse Voedsel-Koöperatie.

Tekst: Steve Pasveer

De Voedsel-Koöperatie (VOKO) bestaat in Nijmegen sinds 1981. Het initiatief kwam vooral van studenten. De grondgedachte van de VOKO is dat mensen met lage inkomens goedkoop aan biologisch voedsel moeten kunnen komen. Reformwinkels zijn voor die mensen al gauw te duur en supermarkten hebben weinig of geen biologische producten in huis. Het gaat er de coöperatie echter niet om met deze winkelketens te concurreren. Het doel is om voor de leden van de VOKO de gewenste biologische produkten te kopen en die zonder enige winst aan hen door te verkopen. Marije is nu twee jaar lid. ‘Ik wilde al een tijd biologisch voedsel gaan eten, maar dat is meestal te duur. Toch heb je de verantwoordelijkheid om daar iets aan te doen. Samen met anderen kun je lagere prijzen realiseren. De VOKO is in dit opzicht een goed alternatief en het is stimulerend dat anderen dat ook vinden.’ Biologisch voedsel is niet bespoten met bestrijdingsmiddelen, het is milieuvriendelijk geproduceerd en bevat geen kunstmatige toevoegingen. Wordt het voedsel bio-dynamisch verbouwd, dan houdt men bovendien nog rekening met de seizoenen, de landbouwgrond en het natuurlijke rijpingsproces. De VOKO koopt het voedsel in bij kleine eco-boerderijen in de omgeving van Nijmegen en verder bij een distributiecentrum dat bio-produkten importeert. Men let daarbij op het regime in het land van herkomst, op de daar gevolgde produktiewijze, en men kijkt of er sprake is van kas- of seizoensgroenten. De VOKO betrekt haar leden bij hun eten; zo worden er bijvoorbeeld excursies naar bio-dynamische boerderijen georganiseerd waar je dan een dagje kunt meewerken. In de ledenvergadering kaarten de leden aan wat ze graag willen gaan kopen. Meestal worden er, naast het normale assortiment van groenten, granen, zuivel, peulvruchten en kruiden, ook produkten voorgesteld als sterrenmix-thee of zelfs biologische pennen van karton. De VOKO maakt steeds een afweging tussen prijs, wijze van produktie en soort en hoeveelheid verpakkingsmateriaal. ‘Ik heb liever niet al die rommel erin’, zegt Marije. ‘Voor mezelf niet en voor het milieu niet. Als je dan toch vlees wilt eten, dan scharrelvlees. Uiteindelijk gaat het om de kwaliteit van het voedsel, maar ook om wat daarvóór allemaal plaatsvindt: en dat is, wat mij betreft, biologische produktie.’Een deel van het door de VOKO ingekochte voedsel wordt bereid in eetcafé ‘De Klinker’, waar je op vrijdag- en zaterdagavond kunt aanschuiven. Naast de bedrijvigheid rond het voedsel is het belangrijk dat leden zich inzetten op andere terreinen; zo kunnen ze winkeldiensten draaien, klussen, vergaderingen bijwonen en actief zijn in een van de organisatorische groepen. De belangrijkste groep, de ‘groep van X’, coördineert het geheel, doet de bestellingen en bereidt de vergaderingen voor. Het lidmaatschap van deze groep rouleert zodat elk lid er een periode in meewerkt. De coöperatie is wat de organisatie betreft volledig afhankelijk van haar leden. Op dit moment is de actieve kern betrekkelijk klein. Het is de bedoeling dat ze aangevuld gaan worden met nieuwe, aktieve bio-eters. Marije: ‘Het bestaan van de VOKO bewijst dat verantwoord en goedkoop eten mogelijk is, als je maar samenwerkt. Je moet zelf je steentje bijdragen.’