Uit de Oude Doos: pulletjes en breintjes

Iedere twee weken rakelt ANS herinneringen op door een artikel uit de archieven te plukken. Deze week in de nostalgische rubriek: vernietigt bier al je parate kennis?

Ieder jaar verandert er wel iets aan de rubrieken in ANS, en vooral de rubriek achterin, op pagina 28 en 29, is de laatste jaargangen aan veranderingen onderhevig. De laatste vijf jaar is de titel veranderd van Voedsel voor de Geest, via de Deurwaarder naar de Bankzitter. Ook komende jaargang zal er weer een andere titel pronken bovenaan de pagina. Eén van de meest spraakmakende invullingen van de bladzijden was Kennis of Korsakov. In deze rubriek ging ANS langs bij beruchte studentenhuizen en inventariseerde daar de alcoholvoorraad. Ook werd getest of al die drank de hersencellen van de bewoners nog niet had aangetast en onderwierp ANS ze aan een aantal scherpe kennisvragen. In november 2005 werden vijf vrienden die samen een huis bewoonden geïnterviewd voor de rubriek.

Lees hieronder het artikel van november 2005

Kennis of Korsakov

In de rubriek 'Kennis of Korsakov?' gaat ANS op zoek naar het ideale studentenhuis, waar academische vorming hand in hand gaat met uitbundige beschonkenheid. Deze maand: zuipen tot laat aan de Fagelstraat.

Tekst: Maartje Bakker

'Jullie komen niet op het goede moment. We hebben bijna geen zelfgebrouwen bier meer,' begroet Daan 'Spetter' Speth (20), derdejaars Biologie, ons. Dat lijkt ons een mooie aanvulling in het rijtje smoesjes voor een lage score in Kennis of Korsakov. Toch stemt zijn mededeling ons allerminst somber. Zelfgebrouwen bier? Dat wijst erop dat een pilsje de bewoners goed smaakt. Een rood tapijt, dat doet denken aan een loper, voert naar de eerste verdieping van hun jaren-dertighuis. Daar hangen nog drie huisgenoten op de bank in de kamer van Erik 'Eppie' Nass (20), derdejaars Natuurkunde. Twee daarvan met een biertje in de hand: Rick 'Ruck' Smittenaar (20), derdejaars Filosofie, onthoudt zich gewoontegetrouw van een alcoholische versnapering. Aan een van de muren van Eriks kamer hangt een groot wit scherm. Tijd voor de jaarlijkse vakantiediavoorstelling? 'Dit is het grootste voordeel van mijn kamer: de beamer en het witte doek. we kijken vaak films,' grijnst de trotse bezitter van deze zelf in elkaar geknutselde thuisbioscoop. De vier jongens, en een vijfde die zich niet laat zien, kennen elkaar van de middelbare school. Toen de Nijmegenaren allemaal in hun thuisstad gingen studeren, aarzelden ze geen moment toen de kans zich voordeed samen een huis te betrekken. Gaat dat goed, vijf kerels op kamers zonder vrouwelijke supervisie? 'Daans kamer is een zooi. Ken je het bed van Pino, waarop in Sesamstraat verhaaltjes worden voorgelezen? Een grotere variant beslaat zijn kamer,' zegt Christiaan 'Krip' Schoemans (21), eerstejaars Rechten. Daan reageert verontwaardigd: 'Ik stofzuig iedere maand!' De huisgenoten zeggen niet veel gezamenlijk te doen. In de categorie normaal huiselijk vermaak weten ze enkel samen een spelletje spelen te noemen. Munchkin, een parodie op Dungeons & Dragons, is favoriet. Vaker wijden ze zich aan gevaarlijkere activiteiten. Salto's maken op de bank. Of darten vanuit de badkamer, om te kijken van hoe ver een pijltje in de buurt van het dartbord in de gang kan komen. Verhalen over messen, een kruisboog en een pikhouweel vliegen over tafel. Wonderbaarlijk genoeg zijn er nooit gewonden gevallen. Daan toont een wondje aan zijn vinger. 'Dat is tot nu toe de ergste schade. Het kwam door het verslepen van een fust met scherpe randjes.' Christiaan en Daan brouwen namelijk hun eigen bier. Toegegeven: dat smaakt lekker. Ook zijn de twee bierliefhebbers bezig een bar te bouwen in Daans kamer. Bijna hoeven ze hun huis niet meer uit voor een avondje barhangen - alleen een tapkraan ontbreekt nog aan hun creatie.

Behalve lege fusten en een stuk of tien kratjes bier, voeren de jongens in rap tempo de meest exquise flessen drank aan. Pronkstuk in de verzameling is een fles sherry uit '68. Zelfs geheelonthouder Rick tovert een fles sake te voorschijn. Bravo, heren! Drieëneenhalf pulletje.

Wie is Harold Pinter? Christiaan: 'Doet me denken aan bier. Pintjes.' Rick: 'Nee, hij is een schrijver. Hij is laatst gelauwerd. Met de Nobelprijs waarschijnlijk, die is kortgeleden uitgereikt.' Meteen innen: het antwoord is helemaal goed. De Volkskrant mag dan wel klagen dat eerstejaars studenten niet meer weten wie Harold Pinter is, hier wordt de proef glansrijk doorstaan. Hij won inderdaad de Nobelprijs, die voor literatuur.

Wat betekent 'talpa'? Daan: 'Dat is "mol" in het Latijn.' Christiaan: 'Ja? Weet je nog dat we laatst Mol 2000-bier hebben gedronken van Stadsbrouwerij De Hemel? Dat is een aanrader! Toen had jij de plee nog ondergekotst, Daan.' Het antwoord klopt als een bus. Arme John de Mol - zijn gloednieuwe tv-zender wordt door jullie geassocieerd met bier. Desondanks produceert een restje onaangetaste hersencellen breintje numero twee.

Welke twee landen worden alleen door landen omsloten, die op hun beurt eveneens door landen worden omringd? Christiaan: 'Wacht, ik haal de wereldkaart.' (Dat had je gedacht, Krip.) Daan: 'Liechtenstein.' Rick: 'En die tweede... een land in Afrika misschien?' Allen, na het noemen van talloze landen: 'We gaan voor Azerbeidzjan.' Tsja, Liechtenstein is goed, en met Azerbeidzjan zaten jullie zowaar in de buurt. Dat land grenst echter aan bijvoorbeeld Turkije, dat weer grenst aan zee. Het goede antwoord is een andere voormalige Sovjetstaat: Oezbekistan. Een half breintje.

Waarom is het zinvol om een eind te gaan fietsen als je je nuchterder wilt voelen? Christiaan: 'De volgende ochtend is de kater minder. Maar het draaiende gevoel 's nachts gaat niet weg. Dat heb ik zelf experimenteel vastgesteld.' Daan: 'Alcohol is een goede brandstof, misschien dat het goedje daardoor sneller uit je lichaam verdwijnt.' Ondanks de biologische kennis waarop Daan zou moeten kunnen bogen, is het antwoord fout. Wanneer je je inspant, maakt je lichaam adrenaline aan. De verdovende werking van alcohol wordt door dit hormoon deels opgeheven.

Wat duiden in de golfsport de verschillende kleuren van de merktekens op een tee aan? Daan: 'Een tee, dat is het afslagvlak.' Christiaan: 'Dat is toch meestal groen?' Daan: 'Misschien duidt de kleur het niveau aan, net zoals bij skiën.' Erik: 'Of de ligging van de afslagplaats ten opzichte van de hole.' Helaas, het goede antwoord zit er niet bij. Een tee is een horizontale, vaak verhoogde zone op een golfbaan. De tekens duiden de plaats aan waar men mag beginnen met spelen op een bepaalde hole. De verschillende kleuren onderscheiden de afslagplaats voor dames en heren.

Het resultaat van het hersenkraken van deze jongens: tweeënhalf breintje. Niet slecht, zeker niet gezien de aanzienlijke hoeveelheid drank die jullie huis wekelijks soldaat maakt. Nog een paar jaartjes studeren en jullie slagen wellicht met vlag en wimpel. ANS