Uit de Oude Doos: Veilige Introseks

Iedere twee weken rakelt ANS herinneringen op door een artikel uit de archieven te plukken. Deze week in de nostalgische rubriek: veilig vrijen tijdens de introductie

De introductie is een tijd van nieuwe ervaringen en kennismakingen. Als aankomend student neem je voor het eerst plaats in de collegebanken. Je maakt voor het eerst kennis met hen die je minimaal vier jaar lang vrijwel dagelijks zal zien. Je komt voor het eerst in aanraking met slinkse propagandapraatjes van verenigingslullo's. Je drinkt voor het eerst lauwe biertjes in overvolle en zweterige kroegen van de Molenstraat. En de kans is groot dat je voor het eerst een one-night-stand hebt. In alle hectiek van de sportdag, het diner rouler en de daaropvolgende kroegentocht ben je daar natuurlijk niet op voorbereid. Onveilige seks is geen optie, maar waar vind je na middernacht nu nog een rubberen voorbehoedsmiddel? In 1995 maakte ANS een wandeling langs de Nijmeegse uitgaansgelegenheden om de aankomende studenten van destijds te behoeden voor een nacht roekeloos rampetampen.

Lees hieronder het artikel van augustus 1995

Veilig Nijmegen Bij Nacht Rubberen route

Op een mooie introductieavond leer je op een waanzinnig feest een fantastisch stuk kennen. Voor je het weet sta je met je liefde-voor-een-avond buiten te zoenen. De avondlucht zindert, de spanning stijgt. Er hangt iets in de lucht, zogezegd. Ineens ontdek je, tot je grote schrik, dat je vergeten bent condooms in te slaan. Waar kun je op zo'n tijdstip nog terecht?

Tekst: Femke van Esch en Janneke Kemperman

De introductie, een periode vol seks, drugs en rock & roll. Je bent jong en je wilt wat. Gelukkig is Nijmegen een vrij-vriendelijke stad. Homo-, bi- en heteroliefde, voor alles is er een clubje, een café of een disco. Ook de voorzieningen voor safe-seks zijn aanwezig. De meeste supermarkten en drogisterijen beschikken over een kleine collectie condooms. Heb je specifieke wensen, dan kun je altijd in de sexshops of een heuse condomerie terecht. En zelfs als je 's nachts zonder komt te zitten, kun je nog aan je trekken komen. Je moet alleen de veilige cafés weten te vinden. Op de Waalkade is het 's nachts armoe troef. Als je plots nog condooms nodig hebt, kun je maar beter je heil elders zoeken, zoveel is zeker. Geen van de grand cafés heeft een condoomautomaat. Voor een romantische, veilige wip aan de waterkant kun je alleen bij Verkade terecht. Daar hangt op beide toiletten een Condomaatje. Dit kleine, trendy apparaatje levert drie Midnight Condoms voor vijf gulden. Het doorsnee publiek dat op de Waalkade zijn biertje nuttigt is ook niet echt de condoomdoelgroep: vaste verkering troef. Bij Verkade is de afname dan ook niet echt groot. Het personeel constateert wel pieken in de afzet; de Vierdaagse veroorzaakt altijd een ware run op hun automaten. Lopende richting de Grote Markt vind je in discotheek Extase Durex Topsafe met zaaddodende pasta, twee stuks voor vijf gulden. Bij homcafé en disco De Mythe is het taboe op condooms geheel verdwenen. De verschillende soorten Hot Rubbers kun je gewoon met een pilsje en wat bitterballen aan de bar bestellen. De belangrijkste reden die door cafés zonder condoomverkoop gegeven wordt is 'ruimtegebrek op de toiletten'. Bij De Zaak vinden ze het zelfs niet nodig om een apparaat te plaatsen: 'De klanten hebben zelf wel iets bij zich, of niet', zegt het personeel. Als je hier je wilde avonden door wilt brengen kun je dan ook maar beter zorgen dat je je maatregelen op tijd getroffen hebt, want er is verder rond de Grote Markt geen condoomautomaat te bekennen.

Extraverten Op naar de heel wat veiligere Hertogstraat. Sinds kort is deze straat verrijkt met een echte condoomwinkel, voor safe- en funseks. Ellen Vervuurt, de eigenaar van de Waakse Engel, denkt dat er wel behoefte was aan een condomerie: 'De zaken gaan goed. In het begin was het moeilijk om jongeren binnen te halen maar dat gaat steeds beter.' Helaas is deze winkel 's avonds niet open. Gelukkig is er dan een echte studentenkroeg als de HBO-soos aan de overkant met kleine, trendy condomaatjes. De vele jonge beleidswetenschappers die hier hun donderdagavond doorbrengen kunnen zo een veilige, wilde nacht tegemoet zien. Eenmaal langs het politiebureau naar het Koningsplein getogen, zit je helemaal gebeiteld. Niet alleen lopen daar de jonge en beschikbare jongens en meisjes van Nijmegen rond, maar zijn zowel De Stoof als De Opera voorzien van de nodige automaten. Bij De Stoof kun je op beide toiletten voor vier gulden twee Durex-condooms trekken. Bij De Opera is alleen het damestoilet voorzien van een Condomaatje. Bij de Free Recordshop even verderop kunnen de meest extraverten onder ons terecht; daar hangt de Durex-automaat gewoon buiten aan de muur. Midden op een kruising wel te verstaan, zodat wie er ook van welke kant nadert, precies ziet dat je drie condooms met twee guldens, een knaak en twee kwartjes betaalt. Bijna alle automaten bevatten de standaardcondooms van de bekende merken. Vervuurt heeft daar wel een verklaring voor: 'De meeste jongeren kopen de gewone safe-condooms, Durex of Hot Rubber. Pas als men wat ouder wordt of een langere relatie heeft, probeert men eens een smaakje of een condoom met puntjes of ribbeltjes uit.' De Molenstraat kent dus waarschijnlijk een wat ouder publiek. In de Swing heeft men bijvoorbeeld op beide toiletten een enorm apparaat hangen, dat Duitse veiligheid propageerd met een zogeheten Anti-Baby-Condom, dat 'feucht' is en 'spermizid' bevat. Bovendien hebben ze nog drie soorten Honeymoon-condooms; 'extra-thin', 'double safe' en 'super-delay'. De laatste soort is een aanrader voor de rappe jongens en de meiden die waar voor hun geld willen: het helpt je namelijk om het orgasme zo lang mogelijk uit te stellen. Van alle soorten heb je een pakje in je zak à vier gulden.

Ijskast De automaten in de Swing bevatten een grote voorraad condooms, maar volgens het personeel moeten ze regelmatig bijgevuld worden, vooral die op het herentoilet. 'Over versheid hoef je niet bezorgd te zijn', zegt Ellen geruststellend: 'Condooms zijn zo'n vijf jaar houdbaar. Je moet ze alleen niet in de zon leggen, dat tast het rubber aan. Ook staat er een waarschuwing op dat je ze niet in de ijskast moet bewaren, maar wat er dan mee gebeurt, weet ik ook niet.' Ook de andere cafés in de Molenstraat zijn goed voorbereid op eventuele seksuele escapades van hun klanten. Bij De Compagnie vind je de welbekende Condomaatjes. In Gonzo vind je nog een mooi alternatief voor bekende merken. De voorgevormde Euro Glider, met glijmiddel, zit in een felrood of blauw pakje en valt lekker op tussen de zwarte kledij van de klanten. Bij de avondwinkel kun je tot middernacht terecht voor een familiepak Durex. Met f 19,95 per 12 stuks is dit in verhouding goedkoop. Dan nog een partner en je zit voor het komende weekeinde gebeiteld. De enige preutse eend in de bijt is café De Spijker. Met flitsende letters staat daar 'Wie durft nog zonder?' op de muur van het damestoilet. Een condoomautomaat is echter in geen velden of wegen te bekennen. Bij de heren hangt wel een automaat maar de aanwijzing wat je daarui kunt halen is bedekt met een spiegeltje. Weer buiten kun je de volgende straat rechts inslaan voor De Fuik, waar je alleen in de damestoiletten een condomaatje kunt vinden. Als man kun je beter even links afslaan. In café Van Dale hangt door geldgebrek alleen een automaat op de herentoiletten. Maar bij navraag aan de bar blijkt dat de dames ten alle tijde even een condoompje mogen trekken. Misschien hebben de heren ditzelfde privilege dan ook wel in De Fuik. De grote uitgaansgelegenheden buiten het centrum zijn gelukkig ook voorzien van enkele condoomapparaten. Voor wie na een Beestfeest nog even door wil beesten, heeft Doornroosje condooms van de NVSH met smaakjes. Hier komt wat ouder publiek dan op het Koningsplein met een voorkeur voor mint- en dropsmaak. Deze condooms, met bijpassend kleurtje, kun je vinden in de herentoiletten en in het halletje. In Diogenes tref je op beide toiletten Durex en Concep-condooms. Mooie standaardcondooms voor de wanhopigen onder ons die in de kleine uurtjes nog op safe willen spelen. Maar het slimste is natuurlijk nog altijd om een voorraadje condooms in je nachtkastje te stoppen. Vergeet dan niet je nieuwe liefde mee naar jouw huis te vragen.