De Terugblik: ANS snoof cultuur

In de laatste tien dagen van 2013 blikt ANS terug op een opmerkelijk jaar. In overzichten vatten we de memorabele en bijzondere momenten samen, lachen we om idiote plannen van Bussemaker en rakelen we eigenaardige nieuwtjes op. Vandaag: culturele knallers.

5. Radboud Rocks Ter ere van het negentigjarige bestaan van de universiteit werd op 16 mei 2013 het eendaags festival Radboud Rocks georganiseerd. Het partijtje kostte de universiteit zo’n 125.000 euro, maar voor dat geld mochten 7500 studenten, dokters, docenten, andere medewerkers en hun aanhang genieten van de klanken van onder anderen Ilse de Lange, Racoon en rapper Fresku. Door aanhoudende regen viel de verjaardag helaas een beetje in het water, duizend feestgangers besloten lekker droog thuis te blijven. Natuurlijk trok ANS zich geen klap aan van het weer en vierde het feestje van op eigen bodem gewoon mee.

4. Kaf en Koren Ook dit jaar organiseerde Cultuur op de Campus de strijd om de titel ‘beste studentenband van Nijmegen’. Negen bands met leden van de RU of HAN presenteerden zich tijdens de voorrondes in het Cultuurcafé. Van Nederlandstalige pop tot punkmuziek, de stijlen liepen zeer uiteen. Uiteindelijk werd niet alleen de jury- maar ook de publieksprijs gewonnen door de band Rectum Raiders. Met hun glimmende leggings, blote basten en niet te vergeten de komkommers met slagroom trokken ze tijdens de voorrondes en de zinderende finale in Doornroosje de aandacht.

3. Steven de Peven Regelmatig wordt de middenpagina van de papieren ANS gesierd met creatieve werken van allerhande kunstenaars. In februari (.pdf) was het de beurt aan Steven de Peven, niet alleen kunstenaar, maar ook DJ en programmamaker. Hij stelde werk uit zijn serie TheSign tentoon, waarbij hij zelfgemaakte verkeersborden in de wildernis van de Nederlandse wegenstructuur plaatst. Of dat mag? In het interview op onze website verklaarde hij: 'De gemeente heeft een schroefboor, dus ze kunnen het makkelijk weer weghalen.'

2. Stukafest Dicht opeengepakt in krappe studentenkamertjes kon er op 6 februari genoten worden van het Stukafest. Het aanbod van het studentenkamerfestival was weer zeer divers: kunst, literatuur, muziek en meer kon in Nijmeegse studentenhuizen worden bewonderd. ANS was erbij en deed beeldend verslag van 'carnavalsafkrakers' en moderne dans. Ons goede voornemen voor 2014 is in ieder geval dat wij dit feestje wederom niet aan ons voorbij laten gaan.

1. Wintertuin Niet alleen muziek, maar ook literatuur, masterclasses en jong (dichters)talent: Wintertuin mag als het grootste literair festival van Nederland natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje. ANS bezocht onder andere de masterclass van schrijver Herman Brusselmans, die zijn vunzigheid maar al te graag uitstrooide over de aanwezigen, interviewde de man achter De Speld en deed zelf een duit in het literaire zakje.