Broodje bal: dispuut L.U.M.E.N.

In een wanhopige zoektocht naar vers vlees serveren studentenverenigingen allerlei goedkope gerechten aan eerstejaars studenten. Tijdens de introductie schuift ANS aan en ze prikt een vorkje mee. Deze keer: dispuut L.U.M.E.N

Vereniging Dispuut L’Union Magnifique des Etudiants à Nimègue ofwel L.U.M.E.N. telt naar eigen zeggen zo'n vijftien dames, die vrijwel allemaal aanwezig zijn tijdens de jaarlijkse eetactie. De dames hebben ook eetacties met Herendisputen, maar de barbecue van vanavond doen ze alleen. Als we naar de verklaring van de opvallende naam van het clubje vragen, krijgen we van een van de dames te horen dat de essentalia 'iets met licht en een olielamp' te maken hebben, maar dat dat vooral 'nogal een lang verhaal is'.

Locatie Het is lekker koel in café Van Rijn, gelegen vlak voor de overvolle Molenstraat. Van Rijn is de stamkroeg van de dames, op woensdag wordt hier de vaste dispuutsavond gehouden. Daar wordt nogal eens gespeeld met krokodil Schnappi, een alternatief op Stef Stuntpiloot. Er zijn al een aantal krokodillen gesneuveld door dronken dames die er iets te hard mee omsprongen. Gisteren was het volgens een van de dispuutsdames ook weer raak, toen is besloten om Schnappi een waardig afscheid te gunnen. Ze licht toe: 'We hebben hem vannacht begraven op het Keizer Karelplein.'

Smaak De barbecue is goed verzorgd. Achterin het café staan wat salade en stokbrood, buiten staat een dame het vlees te grillen. Zij let goed op wat iedereen neemt, want voor elke persoon is er slechts een beperkt aanbod aan vlees, waardoor een hongerig mentorkindje nul op zijn rekest krijgt als hij vraagt om nog meer vlees. Dat is enigszins jammer.

Gezelligheid Hoewel er vanavond slecht een Psychologiegroepje te eten is, zit de sfeer er goed in. Er schallen vrolijke hitjes door de kroeg en halverwege ons bezoek wordt er plots uit volle borst gezongen voor een mentorkindje die even extra in de spotlights wordt gezet. Wel is het volgens de dames door de lage opkomst lastig om zieltjes te winnen, want 'met de verkorting van de introductie is de concurrentie met eetacties moordend'.

Eindoordeel 8

Voor Broodje Bal proefden we ook het eten van Onafhankelijk Herendisipuut Equus Albus, studentenvakbond AKKU, Onafhankelijk Herendispuut Los Hombres Locos en de Nijmeegse Studenten Roei Vereniging Phocas.