Aan Tafel: Dameswedstrijdploeg Phocas

Slaan je smaakpapillen op hol of weerhoudt de geur je al van proeven? Culinaire hoogstandjes en magnetronprutjes, ANS schuift aan bij de Nijmeegse student, proeft en velt haar oordeel over zowel eten als poseertalent. Deze maand: de dameswedstrijdploeg van roeivereniging Phocas.

Tekst: Ronald Peeters en Bas Verkooijen Foto's: Felix Wagner

Het botenhuis van roeivereniging N.S.R.V. Phocas dobbert rustig op het Maas-Waalkanaal. De dameswedstrijdploeg, inclusief stuurman Harm-Jan (18), eerstejaars Science, is opvallend actief na een trainingsavond. ‘Op woensdag hebben we techniektraining’, zegt Jeske (21), die zich behalve met de opleiding Leraar Lichamelijke Opvoeding op de HAN, bezighoudt met het coachen van het team. ‘Dat is niet zo zwaar, gisteravond was het een stuk rustiger hier.’ Het team heeft blijkbaar honger, want de meeste borden zijn al rijkelijk volgeschept met bulgur. Anne (19), tweedejaars Pedagogische Wetenschappen, roept: ‘We hebben een gezonde en voedzame maaltijd voor jullie gemaakt, kijk maar eens wat er allemaal in zit.’ De meeste studenten hebben allang geen vaste bedtijd meer, maar deze roeiers worden goed in de gaten gehouden door hun trainers. ‘We hebben minimaal acht uur slaap nodig, dus liggen we doorgaans voor twaalf uur in bed’, vertelt Eline (19), eerstejaarsstudent Tandheelkunde. Een strakke controle ontbreekt, maar iedereen houdt zich aan de avondklok. ‘Als je roeien en studeren wilt combineren, heb je genoeg slaap nodig, anders is het ongezond’, zegt Maartje (21), tweedejaars Europees Recht. ‘We trainen zeven keer per week, waarvan twee keer op zaterdag. Als je een keer naar je ouders wilt, dan moet dat op zaterdagavond, maar zondagmiddag staat de volgende training weer op het programma’, aldus Amber (19), tweedejaars Geneeskunde. Sinds januari is alcohol verboden, omdat het team toen begon met de voorbereiding op de wedstrijden. De roeiers hebben daar geen problemen mee. ‘Deze afspraak hebben we samen gemaakt. Na een avondje doorzakken krijg je de volgende dag de boot nauwelijks vooruit’, vertelt Eline. ‘Mochten we komend seizoen een wedstrijd winnen, “blikken” noemen we dat hier, dan wordt het alcoholverbod voor één avond opgeheven.’ Tussen al de regels door gaat het ook nog over de echt belangrijke zaken in het leven. Lotte (19), tweedejaars Biologie, heeft binnenkort een afspraakje met een van de ‘lichte pikken’ die het ritme in de boot bepaalt. Volgens de dames wijst dat ook op een goed ritmegevoel op andere fronten. Toch is er door het drukke schema weinig tijd voor een wild liefdesleven. De speekseluitwisseling blijft dan ook beperkt tot het clubhuis.

Vlnr: Maartje, Eline, Lisa, Amber, Merel, Lotte, Anne, Jeske, Harm-Jan en Louise.

aan tafel bordFoto Kosten noch moeite worden gespaard om kek op de foto te verschijnen. Voor een eerste poging wordt stuurman Harm-Jan als een boot de lucht in getild. Het gewenste resultaat blijft uit en een echte roeiboot wordt uit de rekken gehaald. Onder toeziend oog van legerleider Harm-Jan wordt met militaire precisie, geheel synchroon, de boot op de schouders genomen. Voor wat hoort wat en dus moeten de fijnproevers van ANS een tegenprestatie leveren in vorm van een wedstrijd op de ergometer. De moeite en de gratis roeiles leveren helaas geen pluspunten op.

Smaak Bij een sportmaaltijd wordt al snel aan een goede pan pasta gedacht, maar niets is minder waar. ‘We eten vaak samen en we willen ook gevarieerd eten. Bulgur met verse groente is weer eens iets anders dan spaghetti’, vertelt Anne, die het gerecht heeft bereid. De plakkerige graankorrels is dan ook voorzien van de nodige voedzame producten, van spinazie tot tonijn. De smaak is prima. Blijkbaar past peper en zout ook niet in het eetpatroon, want de maaltijd mist de nodige pit. De bom aan vitamimes maakt deze maaltijd in ieder geval tot een met een fijne nasmaak. Als verrassing worden na het eten nog drie pakken vla tevoorschijn getoverd.

aan tafel toetjeBoodschappenlijstje - 500 gram bulgur - 2 blikjes tonijn in olie - 1 of 2 pakjes feta - 50 gram olijven - 100 gram snijbonen - 100 gram bospeen - 200 gram bleekselderij - 1 komkommer - 200 gram spinazie - 100 gram rucola - 1 bakje cherrytomaten - 1 appel - 3 paprika’s.

aan tafel panRecept Breng water aan de kook. Doe de bulgur in een mengkom en voeg het kokende water toe. Roer dit goed door elkaar en dek het af tot het water opgenomen is. Bak vervolgens de gesneden paprika, de bleekselderij, de gesneden bospeen, spinazie en de snijbonen. Als de bulgur goed is en de groenten gaar zijn, meng ze dan. Doe er dan ook tonijn, olijven, feta, rucola, gesneden komkommer, cherrytomaten en appel bij.

Bekijk hier de overige artikelen uit de februari-ANS.