Aan Tafel

Slaan je smaakpapillen op hol of weerhoudt de geur je al van proeven? Culinaire hoogstandjes en magnetronprutjes, ANS schuift aan bij de Nijmeegse student, proeft en velt haar oordeel over zowel eten als poseertalent. Deze maand: folkband In Orbit

Tekst: Anders Hoendervanger Foto's Felix Wagner

In de keuken van het studentenhuis van Niek (20), vierdejaars student Natuurwetenschappen, klinkt jazz uit de radiospeakers. ‘Gisteren waren we de zender kwijt. Gelukkig konden we de jazz snel weer terugvinden: ik herkende de geile stem van de nieuwslezeres’, vertelt zanger Niek met een grijns. Zijn muziekkeuze is opvallend, aangezien de band In Orbit, waar ANS vanavond te gast is, folk speelt. Niek neemt de meeste zangpartijen voor zijn rekening, hoewel eigenlijk alle bandleden weleens meezingen. Totaal verzopen komt Merlijn (20), derdejaars Psychologie, binnen. Samen met Niek speelt hij gitaar in de band die zo’n twee jaar bestaat en in juni haar debuut-EP uitbracht. Merlijn mag in een geleende trainingsbroek bijkomen van een verschrikkelijke hagelstorm. De band is helaas niet compleet vanavond, de violiste ontbreekt. Jessie (22), vierdejaars student Moleculaire Wetenschappen, verblijft namelijk een half jaar in de Verenigde Staten. Tien minuten na de bui loopt percussionist Thijs (19), derdejaars Natuurkunde, droog de keuken binnen. Hij heeft een hippe groene blouse aan met gele vliegtuigjes en draagt een skinny jeans. ‘Jammer dat Thijs zelf niet zo skinny is’, grapt Niek. Op het menu staat vanavond de ‘Niekwrap’. ‘Het is makkelijk te maken en je hebt weinig afwas.’ Dat maakt het gerecht ideaal voor repetitieavonden, zo stelt de naamgever. Over de uitleg van het eten is duidelijk vooraf nagedacht, Merlijn begint namelijk al te lachen. De bandleden vergelijken deze simpele maaltijd met een moeilijk bachelorcurriculum. Wraps en roomkaas vormen de propedeuse en het besmeren van de wraps met roomkaas is essentieel om het BSA in de wacht te slepen. De vulling bestaat uit verplichte vakken en minoren, ook is buitenlandervaring op te doen door exotische ingrediënten toe te voegen. De Niekwrap is niet af zonder diploma: honing-mosterdsaus. ‘Kan iemand de sla nog even omscheppen?’, vraagt Niek terwijl hij geconcentreerd de schnitzels bakt. Merlijn vliegt op de goedgevulde groene salade af en schept er gretig op los. Na het eten volgt een merkwaardig ritueel van de band. ‘We spelen altijd steen-papier-schaar, degene die verliest moet de restjes opeten’, vertelt Merlijn. Niek is de gelukkige en zet zijn tanden in de overgebleven schnitzel.

Vlnr: Merlijn, Thijs, Jessie (ingelijst) en Niek.

Foto De verwachtingen voor de foto zijn hoog, aangezien bands voor promotie vaak moeten poseren. Niek heeft zijn akoestische gitaar al klaarstaan en Merlijn stormt naar boven om de mandoline te pakken. Wellicht ontstaat op dat moment het idee om de trap uit te kiezen als locatie voor de groepsfoto. Het is niet gek dat Thijs poseert met de foto van Jessie, hij maakt al de hele avond slijmerige opmerkingen over haar. Niek moet er op de achtergrond hard om lachen. De ‘verliefde’ uitingen van Thijs blijken slechts holle retoriek, aangezien Jessie eigenlijk Nieks vriendin is. Het verzorgen van een ‘complete’ bandfoto inclusief enkele instrumenten levert een mooi plaatje op. Cijfer: 7

Thijs[1]Smaak Voor het eten geeft Niek toe de inspiratie voor zijn ‘eigen’ wrap te hebben opgedaan in de bekende fastfoodketen met de grote gele M. Als de wraps zijn gevuld, worden ze zorgvuldig dichtgevouwen volgens de instructies van Thijs. De helemaal zelf gekochte honing-mosterdsaus wordt niet voor niets het diploma genoemd, het maakt namelijk het gerecht. Ondanks het hoge luie-sjaarsgehalte van het eten smaken de wraps prima. Bovendien voelt het goed om aan elke hap studiepunten over te houden, dat is nog eens wat anders dan blij worden van een Happy Meal. Cijfer: 7

Eindcijfer: 7

MerlijnBoodschappenlijstje Voor vier personen: 12 wraps, 2 kuipjes roomkaas, 6 kip- of vegaschnitzels, 1 krop ijsbergsla, 4 tomaten, 2 paprika’s, 1 komkommer, 50 gram feta, pijnboompitten, croutons, zongedroogde tomaten, honing-mosterdsaus.

NiekRecept Een ‘Niekwrap’ is simpel en snel te maken. Begin met het bakken van de kip- of vegaschnitzels in een koekenpan. Tegelijkertijd moet de ijsbergsla worden gewassen en gesneden. Snij de tomaten, komkommer en paprika in kleine stukjes en gooi ze met de sla in een kom. Voeg ook de croutons, pijnboompitten en zongedroogde tomaten toe. Even omscheppen en de salade is klaar. De wraps hoeven niet in de magnetron en kunnen direct worden besmeerd met roomkaas. Leg de schnitzel er in en schep de salade erop. Belangrijk is om niet te vergeten de kant-en-klare honing-mosterdsaus toe te voegen. Dichtvouwen en eten maar.