De grote ANS Introquiz 2010 (2)

Studeren is meer dan zuipen, er is ook enige kennis voor vereist. ANS-Online legt de aankomende eerstejaars langs de intellectuele meetlat en vast op de gevoelige plaat. Wie is klaar voor het jaar en wie valt genadeloos hard door de mand? Deze keer: sportende studenten Nederlands.

1. Welke partijen vormen het college van burgemeesters en wethouders in Nijmegen? 'Ik weet dat èèèècht niet.' 'In ieder geval de PvdA.' 'Zo links mogelijk in ieder geval hier in Nijmegen.' 'Met D66 en GroenLinks erbij dan?'

Wanneer de mentorouders de hulpeloze kindjes, die niet verder komen dan de Partij van de Arbeid, te hulp schieten wordt het eerste puntje over de finish getrokken. De ouderejaars weten het voorzetje vakkundig in te koppen.

2. Welk café heeft Johan Derksen als stamgast? 'Wie is Johan Derksen eigenlijk?' 'Is dat niet die ene met die snor en die grijze haren?' 'Ik weet in ieder geval dat heel NEC altijd bij De Tempelier zit. Johan Derksen zal daar ook wel zitten.'

Helaas, de kennis van voetbalanalisten is ondanks de mentor met voetbalshirt beperkt. Johan Derksen wil zijn Nijmeegse zoektocht naar cd's graag onderbreken voor een drankje in de In de Blaauwe Hand.

3. In welk jaar is de Radboud Universiteit opgericht? 'Heel lang geleden. 1889 ofzo.' 'Nee joh, veel later.' 'De hoeveelste dies was er afgelopen mei? Dan weten we het.' 'We zeggen gewoon 1927.'

Met een wilde gok weten de nieuwbakken studenten toch nog een half puntje te scoren. Slechts vier jaar zitten ze af van de dies natalis in 1923. Genoeg om de score op anderhalf te zetten.

4. Van welke vereniging was CDA-coryfee Dries van Agt lid in zijn studententijd? 'Ehh, Ovum Novum ofzo?' 'Nee, joh, dat kan niet. Dat is helemaal niet zo oud.' 'Ik heb hier nog een bandje van een studentenvereniging.' Twijfelend: 'Carolus Magnus?'

Of je geluk nu afdwingt of het juist met de dommen is, weten we niet. Wat we wel weten is dat alweer een puntje aan de tussenstand wordt toegevoegd.

5. Hoe lang zijn jullie van plan nog op de campus rond te lopen? 'Ik nog wel tien. Dan houdt de studiefinanciering toch op?' 'Is dat hoeveel we van plan zijn? Of hoeveel we denken nodig te hebben?' 'Zullen we het allemaal bij elkaar optellen?' Na wat gereken komen de introkinders en mentoren op 43 uit. 'Dat valt nog best wel mee.'

Alhoewel de gemiddelde Letterenstudent niet bekend staat om zijn rekenvermogen, weten de eerstejaars zonder fouten op te tellen. 43 jaar voor negen man is echter te weinig voor een vol punt. Een half puntje voor de moeite.

6. De foto

Briljant. De imitatie van de nrc.next-poster levert zeker een punt op. Dat mentormama Emma na drie mislukte foto's een bloeddoorlopen hoofd heeft zorgt ervoor dat we bijna een extra half puntje zouden toekennen. Onze objectieve jury-kwaliteiten weerhouden ons daar echter van.

We hebben ze. De eerste groep die een serieuze gooi doet naar de ANS-Intro-Wisselbokaal 2010. Met maar liefst vier punten en een negental bezwete hoofden laten ze de toekomstige geneesheren en -dames van gisteren ver achter zich. Surf morgen weer naar ANS-Online voor deel drie van de bloedstollende strijd om de hoofdprijs.

Tussenstand Nederlands 4 Geneeskunde 2