De grote ANS Introquiz 2010 (3)

Studeren is meer dan zuipen, er is ook enige kennis voor vereist. ANS-Online legt de aankomende eerstejaars langs de intellectuele meetlat en vast op de gevoelige plaat. Wie is klaar voor het jaar en wie valt genadeloos hard door de mand? Deze keer: aan het bier en de pasta met eerstejaars Pedagogische Wetenschappen.

1. Hoe heet de duivel in het verhaal van Mariken van Nimwegen? ‘Lucifer?’ ‘Er heet toch een kroeg naar die duivel? Duvel? Heineken?’ ‘Nee, Moenen.’

De toekomstige opvoedkundigen hebben duidelijk meer op met bier dan met Nijmeegse kwaliteitsliteratuur. Gelukkig tekent de enige mannelijke mentor van het gezelschap voor het eerste punt.

2. Hoe heet de kroeg waar de ridders van de Ronde Tafel het liefst een biertje zouden drinken? In koor: ‘Camelot!’

Wederom blijkt de kennis over bier niet tekort te schieten. Vol overtuiging wordt het tweede punt binnengetikt.

3. Hoeveel faculteiten heeft de RU? ‘Ik heb zo’n boekje gekregen waar het in staat!’ ‘Dat zoeken we even op dan.’ ‘Het zijn er 8’

Zoals vaker nekt de gebrekkige informatievoorziening van de universiteit de studenten. Ook al staat er in het eerstejaarsfoldertje dat de RU acht faculteiten heeft, het zijn er echt negen.

4. Naar welke stripheld is de Nijmeegse rugbystudentenvereniging genoemd? ‘Dat is een makkelijke.’ ‘Obelix, toch?’

Ondanks het feit dat de sportdag voor de pedagogen nog niet geweest is, hebben ze de groengele stickers die door de stad hangen al goed bestudeerd. Een vol punt kan aan de score worden toegevoegd.

5. Wat is jullie introyell? ‘We hebben eigenlijk niet echt een yell.’ ‘Nee, een yell is irritant, we hebben wel elke dag een mentorkindje van de dag.’ ‘Die van vorig jaar zit er nog wel goed in: Wij zijn groepje 5, groepje 5, wij zijn groepje 5, groepje 5. Wij gaan alles winnen, pas maar op! Wij zijn groepje 5, groepje 5!’ ‘En dat dan op de melodie van ‘Hoofd, schouders, knie en teen.’’

Na lang juryberaad heeft het ontbreken van een up-to-date yell de doorslag gegeven: dankzij de elitaire houding ten opzichte van het fenomeen introyell, wordt geen punt toegekend voor de originaliteitsvraag.

6. Foto

De keuze om met het hele mentorgroepje een vijf te vormen, was snel gemaakt. Vol trots liggen de kindjes op de koude stenen. Met deze opoffering voor het hogere doel slepen ze het laatste puntje binnen.

Met vier punten komen ze op gelijke hoogte met de neerlandici van gisteren en voor het eerst in de geschiedenis van de ANS introquiz hebben we twee leiders. Zal de beslissing morgen vallen? Kijk morgen weer op de website voor de vierde editie.

Tussenstand Nederlands 4 Pedagogische Wetenschappen 4 Geneeskunde 2