Burgemeester NY geeft universiteit miljard dollar

Iedere dag worden triviale nieuwspagina's overspoeld met berichten over rijke mensen die door hun overvloed aan geld overgaan tot de meest bizarre aankopen. Gelukkig zijn er ook nog miljardairs zoals Michael Bloomberg, burgemeester van New York. Hij heeft namelijk besloten om nog eens 350 miljoen dollar van zijn eigen vermogen te schenken aan de John Hopkins universiteit. Met dit bedrag heeft hij in totaal al meer dan 1 miljard aan zijn oude universiteit gedoneerd.

Bloomberg, die zijn fortuin binnenharkte met het uitgeven van financieel nieuws, is de eerste Amerikaan die zoveel geld heeft weggegeven aan een enkele universiteit. De voormalig student Electrotechniek zegt zich nog sterk verbonden te voelen met de instelling waar hij 50 jaar geleden afstudeerde en aan wie hij in 1965 de eerste vijf dollar schonk.

De universiteit in Baltimore wil het geld voornamelijk besteden aan interdisciplinair onderzoek op het gebied van gezondheid en revitalisering van de stad. Dit houdt in dat de instelling, als een ware door oliesjeiks gefinancierde voetbalclub, probeert om talent bij andere universiteiten weg te kopen. 50 gerenommeerde professoren moeten een nieuw sterrenensemble vormen om baanbrekend onderzoek te verrichten.

De RU kan overigens alleen maar dromen van zulke gulle alumni. In 2011 kreeg de universiteit in totaal 'slechts' 1,4 miljoen euro aan schenkingen op de bankrekening bijgeschreven, een schijntje in vergelijking met Bloomberg's donatie.