Dineren in de Refter

Het is bijna Kerstmis, daarom biedt Universiteitsrestaurant de Refter wederom een Kerstmenu aan. Voor zowel het voorgerecht als het hoofdgerecht zijn twee mogelijkheden: vegetarisch of vlees. Bij de desserts is een iets ruimere keuze. Ik zal ingaan op mijn persoonlijke keuze, die mijn meerkoppige eetgezelschap overigens ook koos.

DSC08857Het eten haal je zoals gewoonlijk, door in de rij te staan. Je krijgt alles netjes opgeschept en loopt met je dienblad naar de kassa waar je op vertoon van je collegekaart het driegangen menu niet voor 8 euro, maar voor 7,50 euro mag meenemen.

Het voorgerecht dat ik kies, is de heldere tomatenbouillon. Deze doet enigszins vreemd aan. De soep is goed, maar krijgt een vreemde smaak door de zonnebloempitten. De temperatuur van de bouillon is goed en er is verder niets op aan te merken. Hij heeft niet iets 'speciaals', wat je bij een kerstmenu misschien zou verwachten.

DSC08858De hertensucade werd mijn hoofdgerecht. Op mijn bord liggen naast een sappig stukje hertensucade, overgoten met een volle jus met rode wijn en een vleugje chocolade, ook een chipolata van wild, gegratineerde aardappelen en vergeten groente. De chipolata is taai en saai, meer van de overheerlijke hertensucade zou beter zijn. De 'vergeten groenten' zijn smakelijk. Het hoofdgerecht is duidelijk meer en lekkerder dan een doordeweekse Reftermaaltijd.

Het aanbod desserts is groter dan die van de voor- en hoofdgerechten. Mijn oog valt op een glazen schaaltje met daarin een duo van chocolade mousse met sinaasappel en een cantuccini. Dit is geen verkeerde keus. Het enige minpuntje zijn de sinaasappelschilfertjes, deze zijn erg bitter, dit doet als enige afbreuk aan de smaak van het geheel. Het Italiaanse amandelkoekje smaakt niet goedkoop, zoals je wellicht zou verwachten bij een driegangen menu van nog geen 8 euro. Dit dessert is een prima afsluiter van een geslaagd diner.

Sfeer? Naast het toch wel smakelijke eten, is er ook een kerstsfeer in het universiteitsrestaurant te proeven. Over de 'muzikale omlijsting' van het Nijmeegs Koper Konsort en de aankleding van de Refter bestaande uit: een servetje met waxinelichtje op iedere tafel, een kerstboom in het midden van de Refter en lichtstrips die door heel het restaurant hangen, valt geen slecht woord te zeggen. Het ziet er leuk uit. Dat een deel van het Refterpersoneel een kerstmuts draagt en dat er zelfs bij de medewerker van het afruimstation een glimlach vanaf kan, maakt het tot een geslaagd kerstdiner.

Foto's: Felix Wagner