Keelkanker door orale seks toegenomen

Naast roken en veel alcohol, blijken ook orale seks en veel verschillende sekspartners een risicofactor voor keelkanker. De oorzaak hiervan is het humaan papillomavirus (HPV). Dit virus is seksueel overdraagbaar en kan baarmoederhals- en keelkanker veroorzaken.

Uit onderzoek van Michelle Rietbergen, die vandaag promoveert aan de VU, blijkt dat 30 procent van de meer dan 550 jaarlijkse keelkankergevallen werd veroorzaakt door het HPV-virus, terwijl dit in 1990 nog maar 5 procent was. Volgens Rietbergen kan deze stijging worden verklaard door het toenemende aantal bedpartners. In de Verenigde Staten blijkt zelfs 70 procent van de keelkankerpatiënten HPV-positief.

Een geruststelling is dat de keelkankergevallen door HPV beter geneesbaar blijken dan de andere vormen. Rietbergen vergeleek het overlevingspercentage van duizend keelkankerpatiënten en kwam tot de conclusie dat deze vorm vaker geneest. Wellicht heeft deze vorm dan ook een minder zware behandeling nodig. De onderzoeker pleit voor meer onderzoek naar vaccinatie, dit zou besmetting kunnen voorkomen.