Kennis of kletspraat: Dag 1

De hoogte van het Erasmusgebouw, de bekendste kerk van Nijmegen en de naam van het door Frank Boeijen bezongen park. Is de kennis van de nieuwbakken eerstejaars al op peil of hebben de mentoren nog een schone taak te vervullen? Tijdens de introductie vraagt ANS de aankomende studenten naar hun voorkennis over hun nieuwe thuis, Nijmegen.

Terwijl het voor de inschrijfbalie langzaam begint uit te sterven vindt ANS in de Refter intro-groepje vijftien. De eerstejaars Geneeskunde en Biomedische Wetenschappen staan te wachten op de laatste inschrijvers. 'Zijn we eindelijk compleet?' roept een mentormama uit. Terwijl het buiten hard regent, vinden zij de bereidheid om warm en droog nog enkele vragen te beantwoorden.

Wat is de Latijnse naam van Nijmegen? 'Noviomagus' roept geboren Nijmegenaar Bas uit, de vragende blikken van de rest negerend. 'Tenminste, dat staat op de bus.'

Wat is het Nijmeegse woord voor zeuren? De introkinders en mentoren schieten in de lach en hebben geen flauw idee. Niemand durft een gok te wagen. Na enig aandringen komt hier toch het woord 'zeiken' uit. Niet het antwoord waar we naar zochten, helaas. Het goede antwoord was 'nuilen'. Een mentormama maakt van de gelegenheid gebruik en laat weten dat de kinders dit niet mogen doen de komende week.

Hoe heet het bekende bezongen park in Nijmegen? 'Goffertpark' roept een enthousiaste sjaars uit. 'Nee' klinkt het vanuit de groep, 'we hebben er net nog gezeten'. Dan komt 'Kronenburgerpark' uit de linkerhoek. Sem is voor deze quizvraag geslaagd.

Maak het bekende rijmpje af: al moet ik kruipen, op blote voeten gaan, ik wil nog één keer... 'Flink zuipen', Casper weet in ieder geval wat hij zelf wil doen. Er klinken nog een aantal soortgelijke antwoorden. Het juiste wordt niet genoemd. We verlossen ze met het goede antwoord: de Sint Steven horen slaan.'De wat?' Een rondleiding door Nijmegen kan voor deze groep geen kwaad.

Tot slot: hoeveel kost een Reftermaaltijd met studentenkorting? Even kijkt de groep vragend om zich heen of het over het gebouw gaat waar ze zijn. Er wordt wat gegokt '3,95, 4,40?' De refter zelf hangt vol met posters waarop de Reftermaaltijd wordt aangeboden. Dit is slechts één student opgevallen. Tim verlost de groep met het goede antwoord: 4,50 euro.

Buiten zuipen heeft deze 23 studenten tellende groep de komende intro nog wat in te halen. Van de vijf vragen zijn er uiteindelijk drie goed. De zesjescultuur zit er al vroeg in: voor een groep met een Nijmegenaar en mentoren wat magertjes, maar toch net voldoende.

IMG_3796