Nederlandse studenten viespeuken in bed?

Nederlandse studenten blijken niet bang voor huistofmijt tussen de lakens. Studenten.net weet te melden dat in Nederland 39 procent slechts maandelijks, of zelfs minder, de lakens wast.  De London School of Hygiene and Tropical Medicine raadt aan om dit eens per week te doen.

Uit een enquête van 394 respondenten blijkt dat slechts 11 procent van de studenten wekelijks tussen de schone lakens kruipt. 19 procent doet dit eens per maand en 20 procent ontdoet zich minder dan eens in de maand van de schimmels en bacteriën in zijn bed. Hiermee zijn Nederlanders overigens niet viezer dan de Engelsen, daar liggen de getallen ongeveer gelijk.

Ziek word je niet per se van het minder vaak verschonen van je bed, hoewel het risico wel groter is. De onderzoekers van de London School of Hygiene and Tropical Medicine stellen dan ook dat het verschonen van je bed net zo belangrijk zou moeten zijn als het wassen van je handen. Huidcellen en zweet trekken huisstofmijt aan en wie deze beestjes in bed heeft, verhoogt de kans op astma, geïrriteerde ogen en een neusaandoening.  Studenten die lang in hun zweet rondbaden, hoeven zich echter geen grote zorgen te maken: een bioloog in Nederland stelde dat het afhankelijk is van de persoonlijke hygiene hoevaak de lakens moeten worden verschoond. Eens per zes weken is genoeg voor mensen die gevoelig zijn voor huisstofmijt of het idee van insecten en schimmels in bed niet op prijs stellen.