De graadmeter: originele ontwaakmethoden

Twintig kebabzaken, talloze bijbaantjes en tien soorten glijmiddel. Om de keuzestress te reduceren treedt ANS elke maand op als keuringsdienst van studentenwaren. Welke optie doet de graadmeter het hoogst uitslaan en wat kun je beter links laten liggen? Deze keer: originele ontwaakmethoden

Tekst: Rianne van den Bosch en Inge Widdershoven Foto's: Nout van Deijck

Wat: vliegende wekker Prijs: 12 euro Waar: www.centralpoint.nl Resultaat: absolute chaos

Score: 2,5/5

Het bijzondere van deze wekker zit in de naam besloten. Een luchtalarm gaat door merg en been, waarna een propeller de lucht in schiet. Om de herrie te stoppen moet het proefkonijn het bed verlaten en het weggevlogen deel achterna springen. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Eenmaal uit bed volgt een zoektocht vol irritatie en gevloek achter de kledingkast. Als het essentiële onderdeel na te veel beweging op de vroege morgen eindelijk terug op het lanceerplatform is geplaatst, keert de rust terug. De innerlijke rust daarentegen is ver te zoeken. De proefpersonen beoordeelden deze methode als geslaagd, omdat de slaap ruw doch effectief wordt beëindigd. Door een gebrek aan technische vaardigheden van de testers werd het startklaar maken van het apparaat een nachtmerrie. Houd daarnaast rekening met een terugkerende extra last, want de wekker slurpt batterijen.

Wat: Talk O' clock Prijs: kosten mobiele telefoon Waar: www.talkoclock.com Resultaat: verward, maar wakker

Score: 4/5

Met Talk O’clock slaat de slaper twee vliegen in één klap. Je wordt niet alleen wakker, maar vervult ook de ongetwijfeld langgekoesterde wens om je internationale vriendenkring uit te breiden. Bij deze wekservice worden slaapkoppen uit hun warme bed gebeld door wildvreemden van over de hele wereld. Op de site van Talk O’clock kan iedereen zich gratis aanmelden en onbeperkt tijden invullen om wakker gebeld te worden. De voornamelijk mannelijke bellers houden een klungelig Engelstalig praatje. De Indiër aan de lijn werd iets te enthousiast van de gedachte aan een vrouwelijke proefpersoon in bed. Deze wimpelde hem geschrokken af, maar was meteen wakker. Wanneer niemand bereid is je uit bed te bellen, komt er een vriendelijke robot aan de lijn: ‘Goodmorning, this is your friendly robot wake-up call. The world needs you! So come on, and get out of your bed.

Wat: Philips Wake-up light Prijs: 59 euro Waar: elektronicazaak Resultaat: vroege vogels

Score: 2,5/5

Dit technische hoogstandje gebruikt een lichtbron om het ontwaken aangenaam te maken. Op deze manier wakker worden heeft volgens Philips namelijk een positief effect op energiehormonen. De lamp wordt feller naarmate de tijd verstrijkt en wanneer de intensiteit een hoogtepunt bereikt, klinkt het alarm. Voor velen is dit de perfecte manier om ontspannen op te staan. De proefpersoon had daarentegen andere ervaringen en waande zich door het vogelgetjilp een moment in een volière. Toch deed dit geluid de ogen openen en niet de nagebootste zonsopgang. Nadat de natuurgeluiden waren uitgezet had de schone slaapster ook geen last meer van het schijnsel, waardoor ze bijna terug in dromenland was. Deze wekker zou zorgen voor verlicht opstaan, maar dat was nu niet het geval. Een klein fortuin is deze wekker niet waard, al is het wel fijn dat het Wake-up light ook als nachtlampje te gebruiken is.

Kijk hier voor de andere artikelen uit de maart-ANS