Graadmeter: ontbijtmenu's

In het studentenleven zijn de mogelijkheden niet te overzien. Waar kun je het beste wildkamperen, wat is het hipste kapsel en hoe scoor je het snelst een bedpartner? In De Graadmeter gaat ANS elke maand op onderzoek uit om moeilijke beslissingen makkelijk te maken. Deze keer: ontbijtmenu's.

Tekst: Ronald Peeters Foto’s: Anders Hoendervanger en Ronald Peeters

 

 

mcdoWaar: McDonalds Prijs: 1,95 euro Sfeer: Vet leeg Smaak: McMuf Score: 2/5

De dikste keten ter wereld is altijd bereid argeloze voorbijgangers vol te proppen met gezouten kunstvoer, ook ‘s morgens. Klokslag half 10 is er geen kip in de McDonalds, maar de vettige frietlucht is al wel aanwezig. Het menu bestaat uit een McMuffin met bacon en ei of een croissantje met jam. Verder krijg je, naast 300 calorieën, ook nog een bak koffie of thee en een flesje sinaasappelsap. De McMuffin lijkt op de afbeelding heel wat. Als het geheel uit de verpakking wordt gehaald, ziet het er echter uit alsof het al eens is opgegeten. De vettigheid druipt van de muffin af en de verdeling van smaakstoffen is zwaar uit balans. Verder smaakt de koffie naar thee. Mocht je per se naar de mac willen, koop dan gewoon een hamburger. Dan weet je van tevoren al dat je gefabriceerde zooi naar binnen werkt.

IKEAWaar: IKEA Prijs: 1 euro (exclusief reiskosten) Sfeer: Chaotisch Smaak: Welke smaak? Score: 1/5

Je zult een ochtend vrij moeten nemen, wil je in de IKEA een ontbijtje eten. Vanuit Nijmegen reis je ongeveer een uur met trein en bus voordat de Ikea Duiven in zicht is. De ellende moet dan nog beginnen. Een enorme massa hongerige gasten staat al in de rij voor dat felbegeerde 1-euro-ontbijt. Het uitzoeken van het ontbijt is als het in elkaar zetten van een IKEA-kast: onoverzichtelijk, irritant en het duurt enorm lang. De koffieautomaat is omringd door tientallen klanten die zo snel mogelijk een bak pleur willen, wat de efficiëntie niet ten goede komt. Na een half uur kan er gegeten worden. Het te hard gekookte eitje en het witte puntje blijken een aardige combinatie te zijn, maar het croissantje met jam heeft een rubberen structuur. Waarom zoveel mensen hun ochtend verspillen aan dit Zweedse hoopje ellende blijft een mysterie.

blondepaterWaar: Blonde Pater Prijs: 7,50 euro (zonder koffie) Sfeer: Zondags Smaak: Luxe Score: 3/5

Het kost een aardige duit, maar dan heb je ook wat. Met drie geroosterde boterhammen, beschuit, roerei met spek en dan ook nog eens beleg zit je bij de Blonde Pater gebakken. Groot nadeel is dat bij dit hele pakket geen drankje zit. Een kopje koffie kost nog eens een slordige 2 euro, waardoor je bijna moet bijlenen om dit ontbijt te kunnen financieren. De smaak is prima, de boterhammetjes met kaas happen makkelijk weg en het beschuitje met jam mag er ook wezen. Het eitje kon iets warmer maar doet niet onder aan de kookkunsten van een doorsnee student. In het café hangt een gemoedelijk sfeertje met her en der wat bejaarden die rustig een kopje koffie drinken met een krantje. Als je geld over hebt en iemand met Valentijnsdag wil verrassen met een prima ontbijt, loop je hier zeker geen blauwtje.

hemaWaar: HEMA Prijs: 1 euro Sfeer: Echt HEMA Smaak: Succes verzekerd Score: 4/5

HEMA verkoopt niet alleen onderbroeken, worsten en zorgverzekeringen. De oer-Hollandse keten heeft ook naam gemaakt met haar ontbijtjes voor slechts 1 euro. Wie de moeite neemt om tussen 9 en 10 uur naar de winkel te komen, krijgt een prima ontbijt. Wel moet er rekening worden gehouden met een rij van zwervers, studenten en bouwvakkers die al klaarstaan voor het goedkope voedsel. Eenmaal aan de beurt ligt er een baguette met omelet en croissantje met jam klaar. Vervolgens kun je in de rij aansluiten voor koffie of thee. De bonen moeten blijkbaar nog geplukt worden want het tempo waarin de koffie wordt gemaakt, is bijzonder traag. Als je dan eenmaal een plekje hebt gevonden, blijkt de koude omelet prima te smaken en het knapperige croissantje lijkt vers. Met een flinke bak koffie ernaast mist eigenlijk alleen nog de rookworst om hier een prima deal van te maken.

Bekijk hier de overige artikelen uit de februari-ANS.