Geen investeringen voor bestuursbeurzen

De gemoederen liepen vanmiddag hoog op tijdens de Universitaire Gezamenlijke Vergadering. Zo'n veertig studenten kwamen luisteren naar wat het College van Bestuur (CvB) had te zeggen over het profileringsfonds. Vanaf komend collegejaar is er minder geld uit dit potje beschikbaar voor de studentbestuurders. Een assertieve en emotionele Universitaire Studentenraad (USR) legde het CvB het vuur aan de schenen.

Studenten die door overmacht tegen een langstudeerdersboete aanlopen, moeten vanaf volgend jaar uit het profileringsfonds worden gecompenseerd. Daarvoor is 245.000 euro nodig uit het fonds. Als hier geen extra geld voor vrijkomt, zal dit een bezuiniging van zo'n 30 procent op de bestuursbeurzen betekenen. Het CvB is echter niet bereid om het bedrag in het profileringsfonds structureel te verhogen. Ook de voorstellen van de USR werden zonder al te veel argumenten door het college aan de kant geschoven.

Wel heeft het CvB een ander plannetje: de vacatiegelden die facultaire medezeggenschappers ontvangen voor het bijwonen van vergaderingen zullen worden geschrapt. De 130.000 euro die dat jaarlijks op moet leveren kan naar het profileringsfonds worden overgeheveld. Volgens collegevoorzitter Roelof de Wijkerslooth hadden deze vergoedingen überhaupt nooit mogen bestaan.

Mike Ligthart, koepellid namens CHECK, reageerde zichtbaar geërgerd: 'Ik vraag me af wat we hier nog doen. We sturen een advies naar jullie en de enige reactie is: "We gaan het niet doen." Jullie zeggen alleen "nee, nee en nog eens nee."' USR-lid Mark Buck, van studentenpartij asap, ging nog een stapje verder: 'Ik wil een oproep doen, maar niet aan het college. Ik wil een oproep doen aan alle studentbestuurders die hier zitten. Doe het niet. Bestuur nooit op deze manier. Bestuur niet zoals het college, door te zeggen "het kan niet". Dan gaat de RU kapot.'

Komend collegejaar zullen er nog geen problemen ontstaan voor studentbestuurders. Het CvB is bereid de 245.000 euro voor studenten die door overmacht tegen een langstudeerdersboete aanlopen op te hoesten. Hoewel het universiteitsbestuur verwacht dat het schrappen van de vacatiegelden op langere termijn genoeg op zal leveren om deze studenten tegemoet te komen, is allerminst duidelijk of actieve studenten hier niet de dupe van zullen worden.

Door alle commotie en de hoge opkomst van studenten moet het CvB zijn geschrokken. Echte toezeggingen kwamen er niet, wel beloofde De Wijkerslooth te gaan onderzoeken of de 245.000 euro meer kan worden verspreid, zodat niet alleen studentbestuurders worden getroffen.