ANS bezocht: Poetracks

Literair Productiehuis Wintertuin biedt deze week een variërend programma van lezers, dichters en muzikanten met het Wintertuin Festival. ANS hield het themagedicht ‘Wildverband’ van Joke van Leeuwen in het achterhoofd en nam vrijdagavond een kijkje bij Poetracks in Doornroosje.

Tekst: Hendrieke Vossebeld Foto's: Anouk van Tiel

Deze avond staan er zes optredens gepland, waarbij elke artiest een eigen muzikale versie van het gedicht van Joke van Leeuwen zal spelen. Poetracks talent Down in Norway mag vanavond aftrappen en verovert haar podiumplek door een erg donkere stem te laten horen. Mensen kijken aandachtig toe en die paar verkeerd gemikte noten doen niet af aan de tekstuele nummers die perfect bij dit festival passen. DSC_0213Case Mayfield lijkt door een zure appel heen te moeten bijten wanneer hij een zucht en een steun laat vallen na zijn versie van het gedicht. Het is niet stil in de driekwart gevulde zaal, wat de aandacht van zijn fijne stem doet afdwalen. ‘Als je niks kan horen, komt dat waarschijnlijk omdat je er doorheen ouwehoert’, merkt de ietwat geïrriteerde Mayfield op en het volume van zijn gitaar gaat omhoog. Nijmegen Rockcity-band Automatic Sam pakt dit anders aan en overstemt de zaal. Wat leek op een korte intro van het gedicht, wordt een twintig minuten lange ode aan het gedicht. Nijmegen mag potverdomme trots zijn; luid kan luider, hard kan harder en snel kan sneller. Zweetdruppels vallen op het podium en het geluid wordt nog krachtiger.

DSC_0020Naast muziek presenteert Wintertuin vanavond het boek BANDEET, over het eten dat bands vooraf aan hun optreden krijgen voorgeschoteld. De speciaal hiervoor samengestelde band Bandeet Eetband, met bekenden uit verschillende Nijmeegse bands, speelt een aantal eet-gerelateerde covers. Porties stoofvlees en kleine perzikgebakjes worden ondertussen rondgebracht, en de band sluit af met een verrassend goede muzikale versie van ‘Wildverband’. Zanger Tommy Ebben brengt hierna met zijn akoestische gitaar weer wat rust in de zaal, maar mist iets pakkends. De slotact van het Belgische Kenji Minogue brengt sciencefictionsferen en de zingende dames winden zich nogal op. Als dit een hit is in België, loopt Nederland waarschijnlijk achter of houden wij simpelweg meer van onze eigen Rockcity. Het optreden is wel typerend voor de variété van de hele avond. Zes verschillende versies van ‘Wildverband’ en zes wisselende optredens verder, snap je dan ook meer de verwarrende, verrassende en tot nadenken aanzettende bedoeling van literatuur.

Welkom op het Wintertuin Festival en tot de volgende. DSC_0267 DSC_0235