'Dip Britse universiteiten niet zo diep als gevreesd'

Even leek het erop dat de Engelse universiteiten leeg zouden lopen na de verhoging van het collegegeld vorig jaar. De media meldden dat het aantal aanmeldingen was gedaald met 10 procent. Nu lijkt het allemaal wel mee te vallen. In het BBC News van 30 januari zegt Nicola Dandridge van de vereniging voor universiteiten in het Verenigd Koninkrijk dat 'De dip is niet zo groot als gevreesd'. Het aantal 18-jarigen in het Verenigd Koninkrijk dat rechtstreeks doorstroomt na High School is gedaald met 4 procent en in Engeland is dat maar 1 procent. Daarbij komt nog dat er het aantal minder gefortuneerden dat zich aanmeldt voor de universiteit maar met 0,2 procent is gedaald. Ook minister van Universiteiten en Wetenschappen David Willets is hier blij mee: 'Het is bemoedigend om te zien dat het aantal aanmeldingen van mensen met weinig kansen hoog blijft.'

Toch is er kritiek op deze gunstige voorstelling van zaken. Vooral de vakbond voor docenten op universiteiten maakt zich zorgen over de daling van bijna 10 procent in het totale aantal aanmeldingen.

Het verschil tussen mannen en vrouwen op de universiteit wordt wel steeds groter. Vrouwen zijn al in de meerderheid, en door de bezuinigingen blijven meer mannen weg van de universiteit. Gecombineerd met de verschillen binnen het Verenigd Koninkrijk is een zorgwekkende trend zichtbaar: de kans dat vrouwen in Noord-Ierland, waar het collegegeld gelijk bleef, zich aanmelden is twee keer zo groot als voor mannen in Wales.