VS kiest: Nek-aan-nekrace

ANS-Online loopt warm voor de strijd tussen Barack Obama en Mitt Romney op de Election Night van dinsdag 6 november met gastblogs van verschillende studenten over beruchte bloopers en historische hoogtepunten. Vandaag sluit Willem de Kleijne de reeks af met de laatste ontwikkelingen.

Wanneer we vannacht allemaal nagelbijtend voor de televisie zitten gaat het er niet om welke kandidaat de meeste stemmen krijgt. Iedereens ogen zullen gericht zijn op een handvol swing states die deze verkiezingen zullen beslissen. Een overzicht van de plekken waar het spannend gaat worden.

De knikkers in het spel heten kiesmannen. De kandidaten moeten er 270 van verzamelen om president te worden, en de meeste zijn al vergeven doordat staten trouw zijn aan een partij. Zo kan het dat een paar miljoen mensen beslissen wie de volgende president van Amerika zal zijn. Al Gore weet als geen ander hoe pijnlijk dit is: hij verloor in 2000 met 537 stemmen verschil in Florida waardoor het presidentschap naar George W. Bush ging.

De beslissende slag gaat plaatsvinden in Ohio. De kandidaten vinden deze staat van 8 miljoen kiesgerechtigden zo belangrijk, dat Romney's team al 2.3 miljoen keer op een bel drukte om een huishouden te vragen om hun stem. Tel daar miljoenen propagandatelefoontjes bij en lardeer het met non-stop attack ads en je begrijp dat kiezers genoeg hebben van het campagnegeweld. En dan wordt Romneys staf nog verweten dat ze een inferieure ground game hebben vergeleken bij het campagneleger van de Democraten. Vooralsnog leidt Obama hier met enkele procentpunten, maar hij heeft aan alleen deze staat niet genoeg.

Laten we Florida niet vergeten. Met anderhalf keer zoveel kiesmannen te vergeven als Ohio ligt de Sunshine State op de route van eenieder die in het Witte Huis wil wonen. Met Romney in het gemiddelde van de belangrijkste polls op twee procentpunten voorsprong gaat deze staat waarschijnlijk naar de uitdager. Mitt heeft Ohio niet eens nodig als hij na Florida ook staten als Wisconsin (van zijn running mate Paul Ryan), Virginia en Colorado wint. De peilingen zijn echter onverbiddelijk: Obama staat voor in Colorado en Wisconsin.   

Voor wie geen zin heeft om tot het ochtendgloren op te blijven om de uitslag af te wachten is het het makkelijkst om vanavond te kijken naar de exitpolls in Ohio, Virginia, Florida en Wisconsin. Een duidelijke winnaar in deze staten geeft de doorslag. De die-hards kunnen zich ondertussen vermaken met het uitstippelen van routes op de 512 wegen naar Washington.