[UPDATE] Inchecken bij NS wordt verplicht

Studenten zullen vanaf 1 januari 2012 altijd in- en uit moeten checken bij de NS. Dat kondigde het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) in een twitterbericht aan. Ook al heeft de student op dat moment recht op vrij reizen, dan nog krijgt deze een boete wanneer er niet is ingecheckt. Eerder meldden we nog dat inchecken vanaf eind 2012 verplicht zou worden.

NS-woordvoerder Eric Trinthamer vertelt aan het Utrechtse nieuwsplatform DUB dat de NS de student in een campagne zullen voorlichten over de nieuwe regels. De student zal tegemoet worden gekomen door een coulanceperiode in te lassen, waarin de student nog geen boete, maar een waarschuwing zal krijgen.

Hoewel de NS niet willen bevestigen dat de nieuwe regels in januari worden ingevoerd, lijkt het erop dat de plannen doorgaan. Het ISO is onlangs geïnformeerd door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en NS over de invoer van het verplichte in- en uitchecken. De NS zal binnenkort meer bekend maken, aldus Trinthamer.

Sebastiaan Hameleers, voorzitter van het ISO, bevestigt dat het ministerie en de NS dit aan de studentenvakbond aankondigden. 'Op zich is het begrijpelijk dat de regels voor alle vervoerders op één lijn worden getrokken. Wij hebben echter wel onze twijfels over de boete tijdens het vrij reizen.' Het liefst ziet het ISO een systeem waarbij studenten de boete terug kunnen vragen, zoals bij de voormalige kaart het geval was wanneer de reiziger deze vergeten was.

Update: Vandaag bevestigt de NS dat incheken vanaf 1 januari 2012 verplicht is. Eind januari of februari evalueert de vervoerder of de maatregel naar behoren werkt, tot die tijd zullen conducteurs nog geen boetes uitdelen aan studenten die vergeten in te checken. Vanaf vandaag start ook een voorlichtingscampagne om studenten te attenderen op de veranderde regel.