Toestroom populaire studies aan banden

De Vereniging van Samenwerkende Nederlandse Universiteiten (VSNU) bevestigde vandaag een bericht van het Leidse universiteitsblad Mare dat er een numerus fixus komt op populaire studies als Rechten, Psychologie en Bedrijfseconomie. Vanaf het collegejaar 2013/2014 gaat de studentenstop in. Over de precieze invulling van de fixus bestaat nog onduidelijkheid.

Volgens de VSNU dient de maatregel om de kwaliteit van massastudies te waarborgen. Vanwege groeiende studentenaantallen is er op verschillende universiteiten ruimtegebrek en wordt het moeilijker om studenten individueel te begeleiden.

De landelijke behartigers van studentenbelangen reageren verontwaardigd tegenover ANS. Pascal ten Have, voorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) zegt 'boos en geschrokken' te zijn. 'Ik begrijp de redenering van de VSNU niet. Er zijn allerlei manieren om kwaliteit te waarborgen, maar het dichttimmeren van grote studies is erg kort door de bocht.' De LSVb ziet meer heil in het aanbieden van kleinschaliger onderwijs en het voeren van studiekeuzegesprekken.

Sebastiaan Hameleers, voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg, plaatst zijn twijfels bij de motivatie van de VSNU. 'De numerus fixus is niet nodig wanneer universiteiten geld krijgen per student, zoals nu. In de toekomst wordt kwaliteit een criterium voor het toekennen van financiƫle middelen. Universiteiten moeten zelf de kwaliteit hoog houden en dat doe je niet door alleen de besten en slimsten vooraf te selecteren.'