Langstudeerboete dreigt voor bijscholende leraar

Het was al langer bekend dat deeltijdstudenten ook kunnen rekenen op een boete wanneer ze niet binnen dezelfde tijd als reguliere studenten hun studie afronden. Vanmorgen meldde de Volkskrant dat ook bijscholende leraren een boete kunnen verwachten als ze niet nominaal studeren. Onze Halbe meet echter met opvallende maten.

Omdat de deeltijdstudenten naast hun werk in de avonduren moeten studeren, wordt de opleiding uitgesmeerd over drie jaar in plaats van de anderhalfjaar die er voor staan. Halbe gaat bij het uitdelen van de boete echter gewoon uit van de anderhalfjaar die voor de voltijdopleiding staan. Dit rondt hij vervolgens af naar twee. Hij telt het eigenlijk officiƫle derde studiejaar als uitloopjaar. Wanneer de deeltijdstudenten dan uitlopen in het vierde jaar, kunnen ze gelijk een boete verwachten. Waar voltijdstudenten dus een jaar uitloop krijgen, zijn deze studenten gelijk de sigaar.

Een groep deeltijdstudenten aan de lerarenopleiding van de Hogeschool Utrecht komt nu samen met vakbonden in actie. Op die manier hopen ze Halbe van gedachten te veranderen.