[UPDATE] VU versimpelt tentamens

De Vrije Universiteit maakt tentamens makkelijker, zodat studenten sneller door hun studie heen worden gejaagd. Dat zei politicoloog en docent aan de VU Gijs Schumacher gisterenavond tegen BNR Nieuwsradio. Volgens de docent ligt hier een financiƫle prikkel om studenten sneller te laten slagen aan ten grondslag.

Hoe meer studenten afstuderen, hoe meer subsidie een universiteit krijgt. Daardoor worden afdelingen gemotiveerd om tentamens makkelijker te maken en zo meer geld te vangen, aldus Schumacher. De afdeling politicologie aan de VU zou werken met een nieuw lesprogramma, 'daarvoor moesten studenten een vak opnieuw doen en werd er gevraagd om een tentamen te maken dat relatief makkelijker was dan normaal'.

Jasper van Dijk van de SP gaat in de Tweede Kamer vragen stellen over het versimpelen van tentamens. 'Dit is zeer schadelijk voor de kwaliteit van het onderwijs. We moeten een discussie voeren over hoe we de kwaliteit van het universitair onderwijs kunnen waarborgen.' Ook Anne-Wil Lucas, Tweede Kamerlid van de VVD, vindt dat er een perverse prikkel zit in de bekostiging. 'Je wordt betaald voor hoeveel mensen je aan een diploma helpt. Natuurlijk zit daar een prikkel in om zoveel mogelijk studenten te produceren.' Volgens de VVD-politica is het verhaal van Schumacher geen incident.

Update: De VU heeft in een persbericht gereageerd op de verwijten van politicoloog Schumacher. Rector magnificus Lex Bouten zegt dat de universiteit geen beleid heeft voor het versimpelen van tentamens. Ook het hoofd van de afdeling Politicologie, Ben Overbeek, is het niet eens met de uitspraken van Schumacher: 'Er is absoluut niemand onder druk gezet om het niveau van tentamens te verlagen. Dat blijkt ook uit het slagingspercentage van het tentamen waar dhr. Schumacher naar verwijst. Geen van de studenten heeft het tentamen namelijk behaald.'