Berlijn stuurt Zijlstra's onderwijsrekening terug

Eerder berichtten we al over de commotie rond de grote aantallen Duitse studenten die Nederlandse en Oostenrijkse universiteiten bevolken. In antwoord op Kamervragen stelde staatssecretaris van OCW Halbe Zijlstra vast dat er sprake was van 'onbalans'. In vervolg daarop legde hij als oudjaarsgeschenk een rekening van €90 miljoen in Berlijn, als compensatie voor de Duitse studenten in Nederland. Helge Braun (CDU), Zijlstra's tegenpool bij onze oosterburen, liet deze week in een interview met Euractiv weten het hier niet mee eens te zijn: 'Nederland mag blij zijn. Blijkbaar kun je in dat land buitengewoon goed studeren'.

Braun is bovendien erg verbaasd over de actie van Zijlstra, die in het Europees overleg nog nooit een discussie over dit probleem aanzwengelde. 'Enkele landen hebben specifiek met betrekking tot de studie Geneeskunde een duidelijke toename van Duitse studenten geregistreerd en dit probleem in de Onderwijsministerraad aangekaart. Geen van deze landen heeft een officieel verzoek tot compensatie ingediend, ook Nederland niet.'

Duitslandkenner en oud-Inspecteur Generaal van OCW Ferdinand Mertens die eerder kritisch keek naar de studentenmigratie uit het oosten stelt nu in een artikel van Der Spiegel dat we 'een ander land geen rekening kunnen sturen'. Hij pleit nu voor kostendekkende collegegelden voor buitenlandse studenten, zoals nu in de vergelijkbare zaak tussen Oostenrijk en Duitsland voorgesteld is.

Scienceguide vraagt zich af of Zijlstra zijn hand niet overspeeld heeft: 'Minister Pascal Smet van Vlaanderen kon zich wel eens laten inspireren door het beleid van Zijlstra.' Wellicht brengt het nieuwe jaar een vergelijkbare rekening gericht aan Zijlstra voor alle Nederlandse studenten die naar Vlaanderen trekken vanwege de lage collegegelden daar en de langstudeerboete hier.