Diergeneeskundestudenten willen Zijlstra voor de rechter
Vorige week berichtten wij over het LMSO dat het niet eens was met de bezuinigingen van onze grote vriend Halbe Zijlstra. Zij maakten zich hard voor de geneeskundestudenten, die naar eigen zeggen onevenredig hard getroffen werden.
Zij krijgen nu bijval uit een andere geneeskundige hoek. Een groep masterstudenten Diergeneeskunde uit Utrecht overweegt juridische stappen te ondernemen tegen de bewindsman.
De hamstersnijders hebben in het najaar van 2011 hun situatie al aan Zijlstra proberen aan te kaarten. De faculteit Diergeneeskunde adviseerde voorheen studenten ingeschreven te blijven bij de faculteit tijdens het wachten op coschappen, om zo extra geld te vangen als compensatie voor de wachttijd. Dit had tot gevolg dat veel molratonderzoekers in spé flink over de zes jaar studie heen gingen. Gert-Jan Verhoef (achtstejaars Diergeneeskunde) zegt: ‘Nu worden we gepakt door de staat omdat we ingeschreven bleven tijdens de wachttijd’.
Een medewerker van Zijlstra liet weten aan de toekomstige paardendoktoren dat er geen uitzondering wordt gemaakt met de langstudeerboete. Volgens de ambtenaar heeft elke studie slechts één uitloopjaar, of het nu gaat om een zesjarige doctoraalstudie of een éénjarige master.
Onderwijsadvocaat Willem Lindeboom schat de kansen op een positieve afloop van de eventuele rechtszaak op 40%. Lindeboom: ‘De juridische argumenten zijn goed, maar het vraagt ook moed van een rechter om een uitzondering te maken op een wet die door de Eerste en Tweede Kamer is aangenomen’
Lindeboom rekent voor zijn diensten als advocaat in de eventuele zaak tegen Halbe slechts één jaar langstudeerboete.