Regels voor stufi in het buitenland versoepeld

Mocht je plannen hebben om voor een langere tijd in het buitenland te gaan studeren, dan kom je wellicht makkelijker in aanmerking voor studiefinanciering. Dit komt door een uitspraak van het Europese Hof in een zaak die was aangespannen door de Europese Commissie tegen de Nederlandse staat. Het Hof bepaalde dat de Nederlandse regels omtrent langdurig studeren in het buitenland in strijd zijn met de Europese regelgeving. Om recht te hebben op studiefinanciering in het buitenland, stelt Nederland namelijk de eis dat studenten minimaal drie van de laatste zes jaar in Nederland woonachtig geweest moeten zijn. Deze eis was volgens de Europese rechters discriminerend voor migranten en is daarom van tafel geveegd.

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) liet bij monde van voorzitter Sebastiaan Hameleers weten tevreden te zijn met het oordeel dat het Europese Hof van Justitie heeft uitgesproken. 'De grenzen moeten open zijn voor iedereen. Voor Nederlandse studenten die in het buitenland willen studeren en voor buitenlandse studenten die hierheen komen.'

Afgelopen jaar maakte 8000 studenten gebruik van de regeling, die niet geldt voor kortstondige uitwisselingen of het Erasmus-programma. De regeling heeft namelijk betrekking op studenten die niet (meer) ingeschreven staan bij een Nederlandse onderwijsinstelling.