Verzorgingstehuizen worden studentenflats?

Een typisch gevalletje 'elk nadeel heeft zijn voordeel'. Door de bezuinigingen op de ouderen- en gehandicaptenzorg komt een groot aantal kamers in verzorgingstehuizen vrij. De instellingen mogen volgens staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten van Volksgezondheid zelf weten aan wie ze deze ruimtes verhuren. De Telegraaf doet vanochtend de suggestie om de vrijgekomen kamers om te bouwen tot studentenwoningen.

De verwachte leegstand is een gevolg van de bezuinigingen die zijn afgesproken in het Lenteakkoord. Het kabinet wil de kosten van zorg en wonen scheiden, waardoor mensen die verzorging nodig hebben, maar nog redelijk zelfstandig zijn, thuis verzorgd zullen worden.

Uit de inventarisatie van de landelijke monitor studentenhuisvesting bleek kortgeleden nog dat in 2020 waarschijnlijk 33.000 studenten geen kamer kunnen krijgen. Een kamer in een verzorgingstehuis is dan beter dan niets. Let er wel op dat bij de housewarming de muziek om twee uur uitgaat en iedereen netjes voor de deur van de gastheer kotst. De andere bewoners moeten natuurlijk geen overlast ondervinden.