Minder bestuurswerk door studenten

Steeds meer studenten in het WO zien af van een bestuursfunctie en ook voor de toekomst is het beeld niet rooskleurig. Dat blijkt uit onderzoek (.pdf) van ResearchNED.

In 2011 verrichte 23 procent van de bachelorstudenten bestuurswerk, in 2012 daalde dit naar 20 procent. Voor masterstudenten bleef het percentage op 18 procent. Bachelorstudenten spenderen ongeveer 4 tot 7 uur per week aan het bestuurswerk.

Opvallender is echter het feit dat zo'n kwart van de bachelorstudenten aangeeft af te zullen zien van bestuurswerk door aangekondigde overheidsmaatregelen. Toegegeven, de maatregelen uit het rapport zijn grotendeels teruggedraaid, zoals de langstudeerboete, maar het geeft wel aan wat rendementsmaatregelen kunnen doen met de motivatie van studenten voor nevenactiviteiten. Het rapport geeft aan dat door de maatregelen studenten beter gaan nadenken over studiekeuze en studiegedrag en dat dit ook kan worden verwacht bij de invoering van een sociaal leenstelsel. Dan komt bestuurswerk wellicht nog meer onder druk te staan.