Afschaffing studentenkaart toch voor iedereen

Vorige week maakte PvdA-Kamerlid Mohammed Mohandis studenten lekker met de uitspraak dat alleen nieuwe studenten te maken krijgen met de afschaffing van de OV-studentenkaart. We worden echter blij gemaakt met een dode mus, Mohandis trekt zijn uitspraak in.

De sociaal-democraat heeft zich namelijk vergist in de opbrengsten van de afschaffing. Volgens de plannen is dit 5 miljoen in 2016, 45 miljoen in 2017 en structureel 425 miljoen euro. Dat zou impliceren dat in 2016 alleen de nieuwe lichting studenten het reisrecht zou moeten inleveren en er niet zoveel wordt geïnd. Dat blijkt echter niet waar, omdat de ov-kaart onder de prestatiebeurs valt en dus een lening is. Pas als die wordt terugbetaald door studenten zal blijken dat er is bezuinigd door de overheid. Bovendien is het volgens de PvdA'er in de uitvoering niet te doen om alleen het studentenreisrecht van nieuwe studenten af te pakken.

Hoe de nieuwe studentenkaart er precies uit gaat zien, zal volgend jaar pas bekend worden. Voorlopig wordt er nog gediscussieerd over het leenstelsel.