Studenten betalen zich scheel aan lening

Terwijl Bussemaker onvermoeibaar probeert om leenangst te bagatelliseren, blijken studenten die een speciale studentenlening bij banken aangaan zich ondertussen scheel te betalen aan rentekosten, meldt Geld.nl. Het uiteindelijk afgeloste bedrag kan in sommige gevallen zelf dubbel zo hoog zijn als het bedrag waarvoor dit lening is aangegaan.

ING en Rabobank bieden als 'service' aan hun studerende klanten de mogelijkheid om een studentenlening af te sluiten. Studenten kunnen hiervoor kiezen wanneer ze bij DUO niet in aanmerking komen voor een lening of als ze in een keer een grote uitgave moeten maken. Het voordeel van de deze leningen is dat er tijdens de studie niet afgelost hoeft te worden, maar de bank rekent wel rente over het leenbedrag gedurende de studieperiode.

In een extreem geval is een student aan het einde van een looptijd vijf en een half jaar in totaal bijna 3000 euro kwijt aan rente, indien die persoon een lening van 2500 euro afsluit bij de Rabobank. Daarnaast krijgt de student ook nog eens een BKR-registratie aan zijn broek, waardoor het moeilijker wordt een een hypotheek te krijgen.

Hoeveel studenten dergelijke woekerleningen hebben afgesloten is niet bekend, maar de banken geven zelf aan dat het maar om een beperkte groep gaat en dat het aantal de laatste jaren sterk afneemt. Gezien de gevolgen van de leningen mag dat ook niet erg verrassend worden genoemd.