Racistisch Oxford

De universiteit in Oxford laat structureel meer blanke studenten dan etnische minderheden toe tot haar opleidingen, ook al hebben ze dezelfde cijfers bij toelating. 25,7 procent van de blanke sollicitanten kreeg in 2010 en 2011 een plek aangeboden tegenover 17,2 procent van de studenten uit etnische minderheidsgroepen.

Het onderzoek is uitgevoerd door The Guardian, die de cijfers van Oxford opvroeg onder de Freedom of Information Act. Dit is vergelijkbaar met de Wet van Openbaar Bestuur in Nederland, waarbij de overheid informatie moet geven over haar handelen. Cambridge wilde niet meewerken, maar uit oudere cijfers blijkt dat daar een vergelijkbare trend heerst. De twee prestigieuze universiteiten verklaarden het verschil voorheen met het feit dat studenten uit etnische minderheden vaker solliciteren voor de populairste opleidingen, waardoor meer studenten afvallen. Deze nieuwe cijfers waarbij voor het eerst gekeken is naar de verschillen binnen opleidingen, schoffelen dit argument volledig onderuit. Vooral bij geneeskunde zijn de aantallen dramatisch. Daar was het aantal blanke studenten dat werd aangenomen twee keer zo hoog.

David Lammy, Labour MP voor Tottenham, spreekt van institutioneel falen. Rachel Wenstone, vice-voorzitter van hoger onderwijs in de National Union of Students zegt geschokt te zijn en noemt het structurele disciminatie.