Relatief veel studentondernemers in Nederland

Zo'n drie procent van alle Nederlandse studenten onderneemt tijdens zijn of haar studententijd en dat is een procent meer dan het internationale gemiddelde. Daarentegen wil slechts een op tien studenten direct na het afstuderen een bedrijf starten en dat is dan weer veel lager dan in andere landen. Dit alles leert de Global University Entrepreneurial Spirit Students Survey (GUESSS) ons.

Het GUESSS is een internationale studie naar studentenondernemerschap. Wetenschappers van de Erasmus Universiteit Rotterdam deden het onderzoek in Nederland en in 2011-2012 werden zo'n dertienduizend Nederlandse studenten gevraagd naar hun ondernemerschapsambities.

Volgens het onderzoek is studentenondernemerschap in Nederland dus relatief populair, maar is het vooral opvallend dat studenten niet echt de intentie hebben om een bedrijf op te zetten na hun studie. Slechts 10 procent wil direct na het afstuderen een bedrijf opstarten, vijf jaar na het afstuderen is dit percentage gestegen tot 30 procent. Dat is een stuk minder dan in bijvoorbeeld Mexico of Zuid-Afrika, daar ziet zo'n 70 procent van de studenten wel brood in een eigen onderneming.