UvA discrimineert toch niet

De rechter heeft geoordeeld dat de Universiteit van Amsterdam (UvA) geen fout heeft gemaakt bij de sollicitatie van Edith Kuiper. De vrouwelijke wetenschapper nam in 2008 deel aan de sollicitatieprocedure voor universitair docent aan de Amsterdamse instelling, maar werd gepasseerd. Volgens haar veranderde de sollicitatiecommissie - die alleen uit mannen bestond - tijdens de procedure de selectiecriteria, waardoor een mannelijke mededinger de voorkeur kreeg. Kuiper liet het er niet bij zitten en daagde de UvA met hulp van het Clara Wichmann Fonds voor de rechter.

Nu blijkt dus dat de universiteit het vermoeden van discriminatie succesvol kan ontkrachten. Wel is het opvallend dat de rechter sprak over 'een vermoeden van discriminatie'. Volgens Gina de Graaff van het Clara Wichmann Fonds, dat zich inzet voor verbetering van de positie van vrouwen, is dit een unieke en geen onbelangrijke uitspraak. 'Deze jurisprudentie is belangrijk voor alle vrouwen die zich gediscrimineerd voelen door hun werkgever. Als zij een vergelijkbare situatie hebben meegemaakt, kunnen ze zich op deze uitspraak beroepen om hun zaak sterker te maken.'

Het is afwachten of deze uitspraak daadwerkelijk zal leiden tot een verbetering van de positie van vrouwen. Voor Kuiper maakt dit in ieder geval niets meer uit, zij heeft de rechtszaak gewoon verloren. Wel gaat ze waarschijnlijk in hoger beroep.