Klachten over opzeggen OV

Volgens studentenorganisaties regent het klachten over het opzeggen van de het studentenreisproduct. Naast het stopzetten van hun studiefinanciering moeten studenten ook nog langs een oplaadpunt om daar hun reisproduct van de ov-jaarkaart te laten verwijderen. Dat is echter voor velen onbekend of onduidelijk. Onwetendheid komt je in dit geval duur te staan: sinds december wordt er 97 euro bij je staatsschuld opgeteld voor elke halve maand die je te laat opzegt.

Sinds 1 januari is het recht op gratis reizen flink ingeperkt door de regering. Alleen voor de duur van de studiefinanciering en het eerste jaar van de leenfase hebben de studenten recht op gratis reizen. Meer dan 30.000 studenten raakten hierdoor hun reisproduct kwijt, velen waren volgens de studentenorganisaties niet op de hoogte.

Jammer van die boete, maar is het niet gewoon de eigen verantwoordelijkheid van de student om die kaart stop te zetten? 'Ja', zegt Kai Heijneman, voorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond, 'maar je maakt het de student wel moeilijk doordat je het dubbel moet stopzetten. Bovendien is het wel flauw om die hun kaart via de ene weg netjes hebben stopgezet te beboeten, omdat ze niet op de hoogte zijn van een tweede handeling.' Een boete geven is volgens de studentenvertegenwoordiger dan ook onnodig. 'Als je je reisrecht stopzet kun je niet eens meer reizen met die OV-kaart, 97 euro boete is dan wel buitensporig hoog.'