DUO vangt miljoen per maand aan OV-boetes

We lieten vorige week al weten dat er weer gedonder is met de OV-studentenkaart. Oud-studenten dienen massaal klachten in bij studentenorganisaties omdat ze torenhoge boetes moeten betalen wanneer ze hun reisrecht niet op tijd stopzetten. Nu blijkt dat de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) een graantje meepikt met nalatige afgestudeerden. Door de boetes ziet DUO haar portemonnee namelijk met meer dan een miljoen euro per maand groeien.

Mijnstudentenleven.nl vroeg de cijfers na bij DUO, waaruit bleek dat elke maand zo'n duizend tot tweeduizend studenten te horen krijgen dat hun reisrecht komt te vervallen en dat de stufi-uitdeler per halve maand zo'n zes ton opstrijkt door die betaalde boetes.

Per 1 januari moet je naast het digitaal stopzetten van je stufi ook het studentenreisrecht bij een oplaadpunt opgezeggen. 90 procent van de studenten doet dat netjes, maar de rest is niet op de hoogte en krijgt een boete van 97 euro per halve maand. Jammer voor hen of onnodig? ‘Als je je studiefinanciering stopzet kun je niet eens meer reizen met die OV-kaart, 97 euro boete is dan wel buitensporig hoog', vond LSVb-voorzitter Kai Heijneman eerder.